İslam dini ve Müslümanlar için ayrı bir öneme haiz olan Üç Aylar, dini ve insani duyguların üst seviyede yaşandığı ayların başlangıcı olarak addedilir. Diyanet İşleri Başkanlığının yayınladığı takvime göre "Mübarek üç aylar 25 Şubat 2020 Salı günü başlıyor." 27 Şubat tarihi de Regaib Kandili olarak idrak edilecek. Üç ayların ilki recep ayıdır. İkincisi Şaban ve sonuncusu Ramazan ayıdır.
Üç Aylar
Son peygamber Hz. Muhammet (SAV)´den nakledilen rivayetlere binaen, İslam dinînde mübarek sayılıp kutlanan Regaib, Mi‘rac, Berat ve Kadir gecelerinin bu aylarda yer alması üç aylara ayrı bir önem verilmesine, ibadet, dua, zikir ve hayırlı işlerle daha fazla meşgul olunarak dinî duyarlılığın daha yoğun olarak yaşanmasına zemin hazırlamıştır. Resûl-i Ekrem´in receb ayı girdiğinde, “Allahım, receb ve şâbanı bize mübarek kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği hadisleri mevcuttur.
Alimlerin Yorumu
Din alimlerinin üç aylar hakkındaki yorumu ise “Halk arasında üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek aylardır. Nitekim Hz. Peygamber, Recep ayı girdiğinde “Allah´ım! Recep ve Şaban´ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan´a ulaştır.” diye dua etmiştir (Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 259). Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan´ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79). Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir.”