Mahalli Çevre Kurulu, İl Vali Yardımcısı Muhammet Fatih Demirel Başkanlığında Kurul Üyelerinin de katılımıyla Valilik Toplantı Salonunda toplanarak gündemindeki konular hakkında toplantı gerçekleştirdi. Muş Valiliği resmi web adresinden yapılan paylaşımda “İlimizde Hava Kirliliğinin Kontrolü ve Önlenmesi Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı, illerdeki hava kirliliğinin kontrolü ve önlenmesi amacıyla 28.09.2010 tarih ve 2010/14 sayılı Genelge yayınlamış olup bu Genelge hükmü çerçevesinde Muş İl Merkezi I. Grup, ilçeleri ise II. Grup kirlilik derecelerinde yer almıştır. Bu amaçla 2020-2021 kış sezonunda İlimiz Merkezinde kamu kurum, kuruluş ve idare binaları, lojmanları, müstakil ev, iş yeri ve apartmanlarda Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinde gösterilen ve belirtilen standartlardaki yerli kömürler ve ithaline izin verilen kömürler kullanılacaktır” ibareleri yer aldı.
Denetimler hakkında
Muş Valiliğinde gerçekleştirilen toplantıda denetimler ile ilgili ise “İlimizde kullanımına izin verilmeyen ve belirlenen özellikleri sağlamayan yakıtların kullanılmaması için yakıtların üretim, dağıtım, yerleşim yerlerine girişi, satışı ve nihai kullanım aşamalarında gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması amacıyla; Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Belediye Başkanlıkları, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, ile Kaymakamlıklar tarafından (Bu kurumlara bağlı taşra teşkilatları dahil) gerek ayrı ayrı gerekse de ekipler oluşturularak denetimlerin gerçekleştirilmesine, Yapılacak Denetimlerde; İlimizdeki Tüm Kamu ve Kuruluşlar; Sıvı yakıt alımında teslim alma komisyonunca; yakıt boşaltımı esnasında teslim alma ve muayene kabul komisyonunca numune alınması ve akredite olmuş yeterliliğe sahip laboratuvarlarda analiz etmesi ( analiz bedeli ilgili firmaca karşılanması ) ve gelen analiz sonucuna göre ödemenin yapılması. Numune alımına; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca (İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü Taşra Temsilcileri) destek verilmesi” ifadeleri kullanıldı.
Çevre kurulu kararlarına göre
Muş Valiliği resmi web adresinde paylaşılan Çevre Kurulu Kararları ise şu şekilde:
“Yıl boyunca alınan numune sonuçlarının MÇK sekretaryasını yürüten Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne rapor halinde sunulması. Analizi bozuk gelen yakıtların ivedilikle EPDK ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine bildirilmesi. Yakıt ihalelerinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzden alınan “Satış İzin Belgesi´nin Aranmasını. Katı ve sıvı yakıt analizlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yeterlilik belgesi almış laboratuvarlarda yapılmasına.
Belediyelerce;
Şehir içinde kömür taşıyan araçların, binaların, depoların denetimini Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde yapılmasına, bu denetimler sırasında talep edildiği takdirde İl Emniyet Müdürlüğü´nden destek alınmasına.
İdari sınırları içindeki binaların yakma sistemlerinin ve bacalarının temizliğinin/yıllık bakım ve onarımlarının yapılıp yapılmadığına, yanmanın verimli olup olmadığına, binalarda ısı yalıtımına dikkat edilip edilmediğine.
İşyeri Açma Ruhsatı olmadan veya İşyeri Açma Ruhsatında ısınma amaçlı yakıt satışına izin verilmeden ısınma amaçlı yakıt satan işyerlerinin tespit edilerek gerekli yasal işlemin yapılmasına.
Yakma sistemlerinin ehliyetli usta ateşçiler tarafından yakılıp yakılmadığının kontrolünün Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile koordineli olarak yapılmasına.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Ekiplerince;
Muş İline doğru olan ana arter yollarında (Muş-Bitlis, Muş-Erzurum, Muş-Diyarbakır) şehre giriş yapan kamyon ve kamyonetlerde yerli ve ithal kömür kontrolü yapılarak; fatura veya sevk irsaliyesi malın menşeini belirtir belge, satış ve uygunluk belgesi araması ayrıca ısınma amaçlı kullanılacak kömürün torbalanmış olması hususlarının kontrol edilmesine, izin verilen ısınma amaçlı yakıt özellikleri dışında ısınmada kullanılması yasaklanan yakıtların Muş´a girişinin önlenmesine, bu durumda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün haberdar edilmesine. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü / Belediyenin denetimlerinde; gerektiğinde çağrılmak üzere polis memuru / memurlarının hazır bulundurulmasına.
İl Jandarma Komutanlığı Ekiplerince;
Muş İline doğru olan ana arter yollarında (Muş-Bitlis, Muş-Erzurum, Muş-Diyarbakır) şehre giriş yapan kamyon ve kamyonetlerde yerli ve ithal kömür kontrolü yapılarak; fatura veya sevk irsaliyesi, malın menşeini belirtir belge, satış ve uygunluk belgesi araması ayrıca ısınma amaçlı kullanılacak kömürün torbalanmış olması hususlarının kontrol edilmesine, izin verilen ısınma amaçlı yakıt özellikleri dışında ısınmada kullanılması yasaklanan yakıtların Muş´a girişinin önlenmesine, bu durumda Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün haberdar edilmesine.
Çevre ve Şehircilik İI Müdürlüğünce;
İlin hava kalitesi ölçümlerini yapmak ve sınır değerleri altına çekmek için gerekli çalışmaları yapmak/yaptırmak.
Yakıtların belirtilen niteliklerde olup olmadığının kontrol edilmesi.
Halk Eğitim Müdürlüğünce;
Kazancı/ateşçi kurslarının düzenlenmesi
Kaymakamlıklarca;
İlçelerde denetimlerin Kaymakamlıklarca yapılmasına. Bu Mahalli Çevre Kurulu Kararı doğrultusunda, İlçelerde de karar alınmasına. İlçeye sevk edilen yakıtların menşei, nereden sevk edildiği, alıcı-satıcı bilgileri, miktarları vb. hakkında bilgiler ile birlikte 2020-2021 kış sezonu yakıt programı dahilinde yapılan denetim ve çalışmalardan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün aylık raporlar ile bilgilendirilmesine.
Analizler hakkında
Yapılacak denetimlerde yetkili merciler katı yakıtın üretildiği, torbalandığı, depolandığı,
taşındığı ve satışının yapıldığı yerlerden usulüne uygun yakıt numunelerini almak ve analizlerini akredite olmuş veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığının uygun gördüğü laboratuvarlarda yapmak/yaptırmak ve belirlenen sınır değerleri sağlamayan yakıtlar için gerekli işlemi yapmakla yükümlüdürler. Denetim sırasında, analiz ve gönderme ücreti (kargo, posta vb.) ithalatçı/üretici/satıcı tarafından ödenir.
Cezai yaptırımlar
Her bir uygunluk belgesi/uygunluk izin belgesi kapsamında ithal edilen/üretilen ve ilde satışa sunulan katı yakıt için gerekli bilgi ve belgeleri İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirmeyen; yanlış ve/veya yanıltıcı belge düzenleyen ve katı yakıt satıcısı kayıt belgesi almamış olan satıcılara katı yakıt teslim eden ithalatçı/üretici/satıcıya, 2872 sayılı Çevre Kanununun 12 nci, 20 nci (g) ve 26 ncı madde hükümleri uygulanır.
Kömür denetimlerinin sıklaştırılması, yakma teknikleri hakkında bilgilendirmeler yapılması ve aykırı davranışta bulunanlara cezai işlemlerin uygulanması. İşyeri ve konutlarda Ateşçi veya Kaloriferci Belgesi olmayan kaloriferci çalıştırılmayacaktır. Hava Kirliliğinin önlenmesi için tüm kurum ve kuruluşların, sitelerin, konutların doğalgaz kullanımına geçişinin sağlanması. Yerel basında konunun halka duyurulması.
İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planının Onaylanması
12.07.2019 tarih ve 30829 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sıfır Atık Yönetmeliğinin Mülki İdari Amirlerin Görev, Yetki ve Yükümlülükleri başlıklı 8. Maddesinin 1(a) bendi gereğince, 03.03.2020 tarih ve 1 sayılı, İlimiz Mahalli Çevre Kurulu Kararı doğrultusunda oluşturulan komisyon tarafından hazırlanan Muş İl Sıfır Atık Yönetim Sistemi Planının onaylanmasına.
Sıfır Atık Projesinin hayata geçirilebilmesi için tüm kamu kurum ve kuruluşlarının öncelikle atığın kaynağında ayrıştırılarak toplanmasını sağlayıcı atık ünitelerinin ve geçici depolama merkezlerinin kurulabilmesi maksadıyla bağlı bulunduğu kurum/kuruluştan ödenek taleplerinin ivedi olarak yapılmasına, Oy birliği/çokluğu ile karar verilmiştir.”