Muş Alparslan Üniversitesiyle Erzurum Atatürk Üniversitesinin paydaşlıklarını birlikte yaptığı DAKAF´20 başvuru süreci biterek, sunulan projelerin değerlendirme süreci başladı. Doğu Anadolu´da faaliyet gösteren 11 bölge üniversitesinin katılımının sağlandığı Kariyer Geliştirme fuarında, Muş Alparslan Üniversitesi akademisyen ve öğrencilerinin projeleri de yer alıyor. Atatürk Üniversitesinin ev sahipliğinde 5 -6 Mart 2020 tarihlerinde Erzurum´da TÜYAP Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezinde açıklanacak sonuçlar için yüzlerce proje sahibi heyecanla bekliyor. Üniversite öğrencilerinin dışında da, farklı sektörlerde faaliyet gösteren firmalarında müracaat ederek, proje sunduğu fuarla, bölge genelinde ve ülke genelinde sektöründe avantajlı duruma geçmeyi hedefliyor.
DAKAF´20 katılımcılarının avantajları
Atatürk Üniversitesinin yanı sıra Ağrı İbrahim Çeçen, Erzurum Teknik, Muş Alparslan ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitelerinin öğrencilerinden oluşan on binlerce kişilik bir topluluğa görünür olma fırsatı yakalayacaktır. Doğrudan ve sosyal platformlardan ulaşabildikleri öğrenci ve mezunlarla nitelikli insan kaynağı ihtiyaçlarını giderebilecek ve kendilerini geniş bir kitleye tanıtma fırsatı bularak gelecekteki iş dünyası sahipleri arasında marka tanınırlıklarını artırabileceklerdir. DAKAF´20´ye aktif olarak katılacak 50 binin üzerinde öğrenciye seminerler, söyleşiler ve odak grup toplantıları gibi etkinliklerle ulaşma imkanı bulacaklardır. Hibe, fon ve çeşitli destekler sağlayan kamu kurum ve kuruluşlarıyla etkinlik alanında bire bir temas sağlayarak danışmanlık ve bilgi desteği alabileceklerdir. Kurumsallaşmış ulusal firmalarla yerel KOBİ´ler yüz yüze ve B2B görüşmelerle bir araya getirileceğinden ortaklıklar kurma fırsatı yakalayabilecektir.
Özgün projeye sahip herkesin katılabildiği bir yarışma
AR – GE ve Proje Pazarı; tüm öğrenciler, mezunlar, girişimci adayları, ölçek ve sektör ayırt edilmeksizin tüm işletme sahipleri ve çalışanları, kamu personeli ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile tüm üniversite/ araştırma kuruluşlarının personellerinin katılımına açıktır. AR – GE ve Proje Pazarına grup / öğrenci kulübü, topluluğu olarak katılım mümkün olup bu durumda bir katılımcının proje temsilcisi olarak belirlenmesi gerekmektedir. AR – GE ve Proje Pazarına katılım ücretsizdir. Proje önerilerinde sayı sınırı yoktur. Katılımcılara etkinlik sonunda Katılım Belgesi verilecektir. Katılımcılar, etkinliğe başvurarak projenin kendilerine ait olduğunu kabul ve beyan etmiş sayılır.
Belirlenen kriterleri sağlayan projeler kabul edildi
Projeler, başvuru koşullarına uygun olmaları ve sağlayacakları katma değer/fayda, içerdiği inovasyon, uygulanabilirlik ve özgünlük açısından Proje Değerlendirme Komitesi tarafından değerlendirilecektir. Tüm proje başvuru sahipleri 5-6 Mart 2020 tarihli Doğu Anadolu Bölgesel Kariyer Fuarı etkinliğinde kendilerine tahsis edilen alanda proje fikirlerini tavsiye edilen formatta (poster, görsel vb.) sunacaktır.28.02.2020 tarihi saat 23:59´a kadar sisteme kaydedilmeyen projeler değerlendirmeye alınmayacaktır. Proje Değerlendirme Komitesi Üyeleri DAKAF´20 Organizasyon Komitesi tarafından uzmanlık alanlarına göre belirlenecektir.
Ödüllendirme
AR-GE ve Proje Pazarı´na başvuran projeler üzerinde yapılan değerlendirme sonrasında dereceye giren projeler belirlenecek ve DAKAF´20 Fuar Organizasyonunda düzenlenecek törenle ilan edilecektir. Başvuran projeler arasından; Birinciye 5.000TL, İkinciye 3.000TL, Üçüncüye 2.000TL ödül ön kuluçka desteği ve çeşitli hediyeler verilerek proje sahiplerine talepleri doğrultusunda danışmanlık desteği de verilecektir.
Değerlendirme Kriterleri
Projenin somut çıktıları ve amacı net bir şekilde açıklanmış mıdır? Proje fikri yenilik içermekte midir? Proje çıktısının, ticarileşme ve endüstriyel uygulamaya dönüşme potansiyeli var mıdır? Proje çıktısının pazar potansiyeli var mıdır? Proje çıktısı için patent/faydalı model başvurusu yapılmış mıdır/yapılabilir mi? Proje ile teknolojik dışa bağımlılık azaltılacak ve ekonomiye katkı sağlanabilecek midir? Proje çıktısının sosyal ve/veya çevresel fayda sunabilme potansiyeli var mıdır? Proje fikrinin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasına katkısı var mıdır? Gibi kriterlere bakılacaktır.
Fikri Ve Sınai Haklar
Proje katılımcıları sadece fikri ve sınai mülkiyet hakları kendisine ait olan projelerle katılım sağlayabilir. Eğer katılımcı fikri ve sınai mülkiyet hakları başkasına ait olan proje içeriğini, söz konusu hak sahiplerinin izni olmaksızın kullanır ise, üçüncü şahısların fikri ve sınai mülkiyet haklarını ihlal eden katılımcılar, bu ihlallerden ve bu ihlallerden doğan her türlü zarardan üçüncü şahıslara karşı bizzat sorumludurlar.
Projelerin fikri ve mülkiyet haklarını korumak için gerekli önlemleri almak proje katılımcılarının sorumluluğunda olup, Atatürk Üniversitesi, KUDAKA Proje Değerlendirme Komitesinin herhangi bir sorumluluk veya yükümlülüğü bulunmamaktadır.