Edinilen bilgilere göre ileri derecede soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan bu virüs, ülkemize sınır olan İran üzerinden Türkiye´ye geçebilme olasılığı ihtimalinden dolayı konu hakkında bilgilendirme toplantıları yapılıyor. Dünya genelinde yol açtığı can kayıplarıyla korku ve paniğe neden olan “koronavirüs salgını” hakkında Muş Alparslan Üniversitesinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Muş Alparslan Üniversitesi akademik ve idari birim personeline yönelik olarak gerçekleştirilen toplantıda salgın hakkında önemli bilgiler paylaşıldı.
Binlerce insan hayatını kaybetti
Muş Alparslan Üniversitesinde, Çin´de başlayan ve büyük bir hızla yayılarak binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan “koronavirüs salgını” hakkında “Koronavirüs Salgını Bilgilendirme Toplantısı” yapıldı. Muş Alparslan Üniversitesi akademik ve idari personelini salgın hakkında bilgilendirmek amacıyla 1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi´nde yapılan toplantıda Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Körkoca, bir sunum gerçekleştirerek salgın hakkında önemli bilgiler paylaştı.
“ Antiviral tedaviye yönelik çalışmalarla birlikte aşı çalışmaları da devam ediyor”
Sunumuna virüsün ortaya çıkış süreci hakkında açıklamalarda bulunarak başlayan Doç. Dr. Korkoca, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Virüs, ilk olarak 31 Aralık 2019´da Çin´de nedeni bilinmeyen ‘pnömoni salgını´ bildirildi. Etkenin bir coronavirus olduğu tespit edilerek bu virüse ‘2019-nCov´ adı verildi. Virüsün adı daha sonra Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Covid-19´ olarak değiştirildi. Virüs, hayvanlardan insanlara bulaşan etken zarflı bir RNA virüsü olup daha önce meydana gelen SARS-CoV ve MERS-CoV salgınlarının etkeni olan virüsler ile birlikte Betacoronavirus genusunda yer alıyor. Etken, insandan insana damlacıkla bulaşıyor. Virüsün bulaştığı insanlarda solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispne durumları görülüp daha ciddi durumlarda pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gibi durumlar gelişebiliyor. Hastalığın tedavisi ikincil enfeksiyonları ve komplikasyonları önlemeye yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Bununla birlikte antiviral tedaviye yönelik çalışmalarla birlikte aşı çalışmaları da devam ediyor.”
Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Hanifi Körkoca, virüsten korunmak için maske kullanımının önemli olduğunu vurguladı.
“Maske kullanımı oldukça önemli”
Körkoca açıklamalarında “Maske kullanımı oldukça önemli. Bununla birlikte ellerin sabun ve su ile en az 20 saniye olacak şekilde sık sık yıkanması, ilaveten alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanılması da önem arz ediyor. Enfeksiyon damlacık yoluyla bulaştığından hastalara bir metreden fazla yaklaşılmamalı eğer yaklaşmak gerekiyorsa maske kullanmak gerekiyor. Hastalarla yakın teması olan ve salgının görüldüğü ülkelere gidip dönen temaslı kişiler 14 gün süre ile izlenerek ateş, öksürük, solunum sıkıntısı yönünden takip edilmeli bu esnada diğer insanlarla teması en aza indirilmeli. Bu kişilerle temasta olanların gerekli tedbirleri alması gerekiyor” dedi.
“Kişisel eşyalar paylaşılmamalı”
Evde Covid-19 enfeksiyonlu veya temaslı biri olursa ayrı bir odada bakımı gerçekleştirilmeli, evde hareketi sınırlandırılmalı, oda sık sık havalandırılmalı ve sağlık kuruluşu ile sürekli temas halinde olunmalıdır. Hasta için mümkünse ayrı bir tuvalet ve banyo kullanılmalı; lavabolar, musluk başları, kapı kolu mümkünse her kullanımdan sonra ya da günde en az bir kez çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Hastaların giysileri 60 °C ile 90 °C´de normal deterjan ile özenle temizlenmeli; hasta, kullandığı kişisel eşyaları ev halkı ile paylaşmamalı, kullandığı bardak, tabak, havlu gibi eşyalar su ve sabunla iyice yıkamalıdır. Hasta ve temaslının bakımı ile yalnızca bir kişi ilgilenmeli, bakım ve giysilerin temizliği esnasında mutlaka maske kullanmalıdır. Sağlık Bakanlığının talimatları takip edilmeli ve gerekli önlemelere harfiyen uyulmalıdır. Hastalıkla ilgili gelişmeler Dünya Sağlık Örgütü veya Sağlık Bakanlığının web sayfasından takip edilmelidir.“
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Aydın Şanda ve Genel Sekreter Harun Demir´in de katıldığı toplantı, soru-cevap kısmının ardından sona erdi.
İlgili kurumlar harekete geçmeli
Koronavirüs Salgını hakkında vatandaşların bilgilendirilmesine yönelik çalışmaların henüz gerçekleşmediği ilimiz de bu salgınla ilgili bilgilendirmelerin, ilgili kurumlar tarafından yapılması gerekmekte olup, Muş Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı tüm okullarda, tüm kurumlarda yapılarak, gerekli önlemlerin alınması önem arz etmektedir. İlimiz de bu konu hakkında ilgili kurumların gerekli adımları en kısa süre de atması ise olası salgının, ülkemize gelme ihtimaline binaen korunma yöntemleriyle bir çok vatandaşın bilgi sahibi olmasını sağlayarak, tedavi yönteminin bulunmasına kadar geçen sürede zaman kazanmasına sebep olacaktır.