MOBİL MÜZE, MALAZGİRTLİLERLE BULUŞTU

Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından oluşturulan “Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi” tırı, Muş´un Malazgirt ilçesine geldi. Kentte ziyarete açılmasının ardından ilçe merkezine gelen mobil müzeye, vatandaşlar ve öğrenciler ilgi gösterdi. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında ateşleri ölçülüp maske kontrolü yapıldıktan sonra müzeye alınan vatandaşlar, Çanakkale ruhunu ilk günkü gibi yaşadı. Gün boyu belediyenin otoparkında ziyarete açık kalacak müzede, Çanakkale Savaşı ile ilgili objeler ve dijital gösteriler yer alıyor. Mobil müzesini gezen İlçe Kaymakamı Emre Yalçın ve İlçe Emniyet Müdürü İlker Ekşi de müze görevlisinden bilgi aldı.

Mobil Müze Malzagirt´te

Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, 2 Temmuz 2020 Perşembe gününden itibaren yola çıkmış ve 81 ilimizde 7´den 77´ye herkese kapılarını açıyor. İçerisinde Çanakkale Savaşı ile ilgili resimlerin, fotoğrafların, çeşitli görsel materyallerin ve videoların izletileceği ekranların, Çanakkale Cephesinden günümüze kalan çeşitli savaş objelerinin sergileneceği bir bölümün ve Çanakkale askerinin heykelinin de bulunduğu Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, Çanakkale ruhunu, tıpkı o gündeymiş gibi yaşayabilmelerini sağlamak amacıyla projelendirildi. Dış ses, ambiyans ve tasarımlar ile “Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale” ülküsüyle Çanakkale ruhu, Türkiye´nin dört bir yanına taşınacak. Bu kapsamda Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi Malazgirt 15 Temmuz Parkı önünde 09:00 18:00 saatlerinde vatandaşların ziyaretine açık olacak.

“Al Sancağın Dalgalandığı Her Yerdir Çanakkale”

Mobil müze görevlisi yapmış olduğu açıklamalarda “Çanakkale. Bir milletin doğduğu yer. Bir milletin vatanı için, geleceği için gözünü bile kırpmadan ölüme gittiği, genç yaşlı demeden omuz omuza savaştığı yer. Arkasına bile bakmadığı yer, tereddüt dahi etmediği yer. Bir milleti, millet yapan, adını tarihe destansı bir kahramanlık ve cesaret örneği ile yazdıran yer. Çanakkale Savaşı, işte böyle bir hikâye ile 105 yıl önce yaşandı. Ama hiçbir zaman kalplerimizden, akıllarımızdan gitmedi. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denildiğinde yüreklerimizi sızlatan o his. Hiç eksilmedi, “Çanakkale” denilince bizler için kendisini sorgulamadan ateşe atanlara duyduğumuz saygı. İlk günkü gibi sıcak, ilk günkü gibi taze. İşte bu sebeple bu millet, hiç gitmese de o tarih yazılan şehre, en küçüğünden en büyüğüne kadar bilir Çanakkale´nin anlamını” ifadelerini kullandı.

Projenin Amacı

Projenin amacı ile ilgili açıklamalarda ise “Bu proje kapsamında, Çanakkale´ye henüz gitmemiş olan, bu şanlı zafere ve mirasına tanıklık edemeyen insanlarımız için bir “Mobil Tır” konsepti geliştirilerek, ülkemizin tamamını gezerek hizmet verilmesi amaçlandı. Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ile tarihi yarımadaya gelmemiş ve gelemeyecek olan

dezavantajlı gruplara, bu miras ulaştırılmış olacaktır” ibarelerine yer verdi.

Hedef Kitle

Mobil müze görevlisi son olarak “Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi´nin 81 ilimizde yer alan gençleri önceleyerek, tüm vatandaşlarımıza hizmet etmesi planlanmaktadır. Şehir meydanları ve belirlenen noktalarda faaliyet gösterecek olan Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ile sahada yaklaşık 100 bin aktif temas ve 1 milyon dolaylı iletişim kurulmasının yanı sıra dijital mecralar üzerinden tüm ülkemizde ve dünyada farkındalık iletişimi kurulması amaçlanmaktadır.