Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, kendisini iyice hissettiren kış mevsimi münasebetiyle etkili olacak olan kar yağışı öncesinde üniversite külliyesinde gerçekleştirilen alt ve üstyapı çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
Muş Alparslan Üniversitesi´nin dört bir noktasında, Yapı İşleri ve Teknik Dair Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen çalışmaları sıralayan Rektör Polat, öncelikle yeni trafo binası ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını ifade ederek, “Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu külliyemiz girişine yeni trafo binası inşa edilerek, altyapı düzenlemeleri gerçekleştirildi. Trafo binası inşa edilmeden önce dışarıda yer alan ve olumsuz hava şartlarından etkilenen elektrik ve aydınlatma panoları, yeni trafo binasının inşa edilmesinin ardından bina içerisine taşınarak koruma altına alındı. Bununla birlikte elektrik gerilim hatlarında yapılan düzenlemeyle elektrik hat çıkış sayısı artırılarak yedek hat çıkışı eklendi. Ayrıca eskiden aynı panoya bağlı olan alçak ve orta gerilim elektrik hat kabloları ile fiber ve su bağlantı hat kabloları düzenli hale getirildi. Böylece herhangi bir müdahale anında yaşanması oldukça yüksek olan iş kazası riski en aza indirgenmiş oldu” dedi.
25 Kamera Direği Kuruldu
Külliye içerisinde kurulan kamera sistemi çalışmasından da söz eden Rektör Polat, “Külliyemizin daha güvenli hale gelmesi için yürütülen çalışmalar sonucu iç ve dış çevrenin sürekli olarak izlenebileceği ‘Çevre Güvenlik Kamera Sistemi´ kuruldu. Çalışma kapsamında külliyemize her birinde 2 adet sabit, 1 adet hareketli kameraların bulunduğu 6 metre uzunluğunda 25 kamera direği kuruldu. Normal projelerden farklı olarak kablo kopukluklarını önlemek için bütün kabloların yeraltı yerine çevre duvarına monte edildiği proje için 1 milyon liralık bütçe kullanıldı. Külliyemiz çevresinin canlı olarak ve kaliteli görüntülerle izleneceği çalışma kapsamında yerleşke içinde yer alan kavşaklara ve yeni nizamiye girişine de güvenlik kameraları yerleştirildi. Bu sayede riskli bölgelerin izlenmesi ve yaşanabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi amaçlanıyor” şeklinde konuştu.
Külliyedeki altyapı ve peyzaj düzenleme çalışmalarını da aktaran Rektör Polat, “Üniversitemizi daha güzel bir görünüme ve güçlü bir altyapıya kavuşturmak için çalışıyoruz. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından külliyemizde yürütülen altyapı ve peyzaj düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Daha önce ihalesi tamamlanan ‘Muhtelif Çevre ve Peyzaj Yapım İşi´ çalışmaları kapsamında daha çok lojman bölgesi olmak üzere merkezi derslikler, anaokulu ve peyzaj müdürlüğü bölgelerinde hummalı bir çalışma yürütülüyor. Çalışmalar kapsamında akademik ve idari personelin ikamet ettiği lojman bölgesinin altyapı ve peyzaj şartları iyileştirildi. İstinat duvarları ve yaya yolları tamamlanarak ağaçlandırma işlemleri gerçekleştirildi. Toplam 8 bin 140 m² yeşil alana kavuşan bölgeye 8 ahşap; 1 dairesel kameriye inşa edildi. Ayrıca lojman sakinlerinin araçlarını park ettikleri alanda yürütülen çalışmalar sonucu mevcut otopark alanı araç kapasitesi 35´e yükseltildi. Lojman bölgesi dışında yürütülen çalışmalar kapsamında ise 1. Merkezi Dersliklerde yer alan camlı sokak girişinde yeşil alan ve kilit parke taşı düzenlemesi yapıldı. 2. Merkezi Derslikler bölgesinde hobi bahçeleri ve süs havuzu etrafına 8 adet sekizgen kameriye inşa edildi. Minik Laleler Kreş ve Anaokulu (MİLA) bahçesine yapılan 2 kuleli çocuk oyun parkı ile miniklerin eğlenebileceği bir alan oluşturuldu. Çalışmalar, Yapı Laboratuvarı ile El Sanatları Atölyesi girişlerinde kilit parke taşı düzenlemesi ve Peyzaj Müdürlüğü Hizmet Binası etrafında yürütülen peyzaj düzenlemesiyle devam etti” diye konuştu.
“Alparslan Zırhı Boy Gösteriyor”
2018 yılında yapımına başlanan ve 1 yıl gibi kısa bir sürede yapımı tamamlanma aşamasına gelen yeni nizamiye giriş kapısı ve binası ile külliye girişinin modern bir görünüme kavuştuğunu vurgulayan Rektör Polat, “Muş-Diyarbakır (Kulp) anayolu üzerinden doğrudan giriş-çıkışa imkan vererek ulaşım rahatlığı sağlayacak olan kapının hemen önünde 1071 Malazgirt Savaşı´nda göstermiş olduğu liderlik ve başarıyla Anadolu´nun kapılarını Türklere açan Sultan Muhammed Alparslan Zırhı boy gösteriyor. Pirinç harflerle üniversitemizin adının yazılı olduğu kapının hemen sağında ‘narcisse´ mermer üzerine işlenmiş Alak Suresi 96/1 ‘Oku! Yaratan rabbinin adıyla oku!´ ayeti yer alıyor. Ayetin hemen altında ise akademik ve idari personelimizin göstermiş olduğu başarılı ve özverili çalışmalar sonucu üniversitemizin layık görüldüğü ‘Tarım Alanında Pilot Devlet Üniversitesi´ unvanı göze çarpıyor. Nizamiye kapısının bağlı olduğu ve külliyemiz içerisine bağlantının sağlandığı yolun asfaltlanması ve çevre düzenlemesinin yapılması konusunda da titiz bir çalışma yürütüldü. Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu toplamda 16 bin m² asfalt kaplama tamamlanarak külliyemiz 3 bin m² yeşil alan ile aydınlatmaya sahip 104 araç kapasiteli 2 bin 700 m²´lik yeni bir otopark alanına kavuştu. Nizamiye giriş kapısının çevresi ağaçlandırılarak yeşil alanlar için sulama sistemi oluşturuldu. Yol boyunca oluşturulan 5 m genişliğinde kaldırımlar ve yerleştirilen banklar ile yayaların rahatlıkla yürüyebileceği ve oturabileceği fiziki şartlar sağlandı. Çöp kovalarının yerleştirilerek çevre kirliliğinin önüne geçilmesinin amaçlandığı peyzaj çalışmalarının son adımı ise saat kulesi kompozit kaplama işleri oldu” sözlerine yer verdi.
“Dönüşüm Çalışmalarında Son Noktaya Gelindi”
Geçtiğimiz yıldan bu yana sürdürülen külliyedeki doğalgaz çalışmalarından da bahseden Rektör Polat, Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından çalışmaları tamamlanan doğalgaz dönüşüm çalışmaları sonucu külliye içerisinde doğal gazın ulaşmadığı bir lokasyon kalmadığını ifade etti. Rektör Polat, “Geçtiğimiz yıldan beri devam eden çalışmalar sonucu doğalgaz bağlantısına kavuşan son nokta akademik ve idari personel lojmanları oldu. 2019 yılı içerisinde doğalgaz kullanımına geçilmesi hedefiyle başlayan dönüşüm çalışmalarında son noktaya gelindi. Bu hedef doğrultusunda yatırım bütçemize ilave yapılarak doğalgaz ana hattından külliyemize 10 bin 800 metre uzunluğunda hat çekildi. Çekilen bu hat ile birlikte doğalgaz dönüşümü tamamlanmadan önce sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) kullanılan külliyemizde, dönüşümün tamamlanmasıyla birlikte ısıtma sisteminde elektrik tüketimi tamamen ortadan kalkacak. Bu sayede yıllık ortalama 108 bin kwh enerji; 2.300.000 TL yakıt tasarrufu sağlanacak. Üniversite olarak tasarruf konusunda hassasiyet gösteriyoruz. Külliyemize çekilen yaklaşık 11 km´lik hat üzerinden doğalgaz kullanmak isteyen yeni kullanıcıların ödeyecekleri hat bedeli üzerinden üniversitemiz de pay alacak. Doğalgaz dönüşümü tamamlanmadan önce sıcak su ihtiyacının elektrikli ısıtıcılarla, konut ısıtma ihtiyacının merkezi ısıtma sistemiyle ve mutfak ihtiyaçlarının tüp gaz ile karşılandığı mevcut 112 lojman ile önümüzdeki yıl faaliyete geçmesi planlanan 80 lojmanda doğal gaz dönüşümü tamamlandı. Bu sayede ısı merkezinin konumundan ve lojman bölgesinin uzaklığından dolayı yaşanan ısı kayıplarıyla merkezi sistemin bakım-onarım maliyetlerinin önüne geçilmiş oldu. Doğugaz (Bitlis-Bingöl-Muş) Doğalgaz Dağıtım A.Ş tarafından doğal gaz dönüşümü tamamlanan lojmanlarda ikamet eden akademik ve idari personel de bireysel abonelik işlemlerini gerçekleştirerek daha ekonomik ve daha tasarruflu bir sistemin inşa edilmesinin son adımını atmış oldu” sözlerini kullandı.
Öte yandan, külliyedeki yalıtım ve iyileştirme çalışmalarının tamamlandığını son olarak belirten Rektör Polat, “Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı tarafından yürütülen çalışmalar sonucu külliyemiz içerisinde yer alan mevcut çatıların onarımı ile 1071 Kongre ve Kültür Merkezi´nin dış cephe onarımı tamamlandı. 16 Eylül´de ihalesi yapılarak 17 Eylül´de başlatılan çalışmalar kapsamında, mevcut bina çatılarında ve kültür merkezi dış cephe kaplamalarında yer alan derz boşluklarına su yalıtım malzemesi uygulandı. Bu sayede binaların kışa hazır olarak girmesi sağlandı. Külliyemiz içerisinde yer alan yapıların ve binaların daha iyi fiziki şartlara sahip olması amacıyla yürütülen çalışmalar, havuzların su yalıtımı ve Eğitim Fakültesi çatı ışıkları tamirinin tamamlanmasıyla son buldu” ifadelerini kullandı.