REKTÖR POLAT, AKADEMİK YIL AÇILIŞ TÖRENİNDE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde 2020-2021 Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni düzenlendi. Akademik yıl açılışıyla ilgili Muş Alparslan Üniversitesinin resmi web adresinde yapılan paylaşımda “ Açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bakanlar, YÖK üyeleri, büyükelçiler, rektörler ve YÖK 100/2000 Doktora Projesi´nde öğretim gören öğrenciler katıldı. Törene üniversitemizi temsilen Rektörümüz Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat da katılım gösterdi” ifadeleri yer aldı.

En kısa sürede yüz yüze eğitime geçilecek

Yapılan açıklamanın devamında “Tören, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet Orkestrası´nın müzik dinletisi ile başladı. Müzik dinletisinin ardından Türk yükseköğretiminin gelişimi ve mevcut durumu ile ilgili bir video gösterimi yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç törende birer konuşma gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına yeni akademik yılın hayırlara vesile olmasını dileyerek başladı. Erdoğan, KOVİD-19 pandemisi nedeniyle zor koşullarda yürütülse de akademik eğitimin kesintisiz devam etmesinin önemini vurguladı. Uzaktan eğitimin kıymetli olduğunu ancak örgün eğitimin yerini tutmayacağını ifade eden Erdoğan, mümkün olan en kısa sürede yükseköğretimde de yüz yüze eğitim öğretimi başlatmayı hedeflediklerini söyledi” ibareleri kullanıldı.

‘‘YÖK Anadolu Projesi´´ müjdesi

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat´ın da katılım sağladığı açılış programında projeler hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın müjdeleri damga vurdu. Muş Alparslan Üniversitesi tarafından yapılan açıklamada “Erdoğan törende bir de yeni proje müjdesi verdi. “YÖK Anadolu Projesi” adındaki projenin Anadolu´daki yeni gelişen üniversiteleri daha gelişmiş üniversitelerle eşleştirerek, eksiklerin hızlı bir şekilde giderilmesini amaçladığını söyledi. Erdoğan, salgın döneminde kıymeti daha iyi anlaşılan bir başka önemli projenin de “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” olduğunu söyledi. Projeyle fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik laboratuvarı derslerinin sanal ortamda verilebileceğini; ilk olarak, ‘‘Dijital Dönüşüm´´ projesinde yer alan 24 üniversitede başlayacak olan bu projeden 15 bin öğrencinin istifade edebileceğini de sözlerine ekledi ve ülkemize, milletimize, özellikle de üniversitelerimize hayırlı olmasını diledi.”

Üniversiteler artık tek tip değil

Paylaşımın devamında ise “Yeni YÖK olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın güçlü destekleriyle üniversite çeşitliliğinin Türk yükseköğretimine kazandırıldığını ifade eden Saraç, yükseköğretim sisteminde artık tek tip üniversitenin yerine araştırma üniversiteleri, bölgesel kalkınma odaklı üniversiteler, tematik üniversiteler ve mesleki eğitim ağırlıklı üniversitelerin yer aldığını vurguladı. Saraç, ülkemizin kalkınma hedefleri için belirlenen 100 öncelikli alanda bilim insanı yetiştirme amacı taşıyan ve kurgusu itibariyle dünyada bir örneği bulunmayan projedeki öğrenci sayısının 5000´i aştığını vurguladı. Saraç´ın diğer bir vurgusu Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın çok önem verdiği kız öğrenci ve kadın bilim insanı sayısındaki artış konusundaydı. Saraç, 2003´te araştırma görevlilerinin yüzde 42´si kadın iken bugün bu oranın yüzde 51´e yükseldiğini ifade etti. Töreninin sonunda, YÖK tarafından her yıl bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride verilen “YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri” de sahipleriyle buluştu. Ödül almaya hak kazanan akademisyen ve üniversiteler, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride verilen ödülleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın elinden aldı” ibarelerine yer verildi. “Yükseköğretim” başlıklı Türk Yükseköğretimi´nin gelişimini ve şu anki mevcut durumunu anlatan bir video gösterimi gerçekleştirildi. YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın birer konuşma gerçekleştirdiği açılış töreninin sonunda, YÖK tarafından her yıl, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride verilen “YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri” de sahiplerini buldu. Açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Saraç, üniversitelerin Akademik Yıl Açılış Töreni´nin son 4 yıldır Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan´ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi´nde icra edilmekte ve bu törende “YÖK Üstün Başarı Ödülleri”nin sahiplerine verilmekte olduğunu belirterek dünya genelindeki salgın nedeni ile zor zamanlar geçirdiğimiz bu günlerde, gerçekleştirilen bu törenin herkesin çalışma azmini güçlendirdiğinin altını çizdi. Toplumsal beklenti ve taleplerdeki değişmelere bağlı olarak geçmişte oluşturulan bazı kurumların yapı ve fonksiyonlarında zaman içinde değişmelerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Başkan Saraç, YÖK olarak son 5-6 yıl içindeki icraatlar ile bu zoru başarmak üzere olduklarını iletti. Cumhurbaşkanının destekleri ile gerçekleştirilen ve bunların önemli bir kısmı yükseköğretim tarihimizde birer ilk olma özelliğine sahip yeni ve yenilikçi icraatlar ile yükseköğretim politikaları uyguladıklarını sözlerine ekleyen Saraç, “Bilim hayatımızı çeşitlilik, misyon farklılaşması, ihtisaslaşma, öncelikli alanlar, hedef odaklı uluslarasılaşma, açık bilim-açık erişim, dijital dönüşüm, kritik teknolojiler gibi kavramlar etrafında yeniden yapılandıran, sistemi dönüştüren ve bu esnada eylem içinde kendisi de dönüşen bir YÖK var ve biz buna Yeni YÖK diyoruz..” ifadelerinde bulundu.

YÖK Gelecek Projesi Hayata Geçirildi

Yeni YÖK olarak her yılın başında o yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığımız hedeflerimizi kamuoyu ile paylaştıklarını ve ilgili yıl bu projeleri hayata geçirdiklerini belirten Başkan Saraç, bu ay hayata geçirilen YÖK Gelecek Projesi´nin heyecanını yaşadıklarını ifade ederek bu proje kapsamında ülkemizin kalkınması için önemli disiplinlerarası alanlarda araştırma görevlisi alımı başlattıklarını ve bu kurgunun yükseköğretim tarihimizde akademik personel istihdamında bir ilk olarak ülkemiz için belirlenen 18 kritik teknoloji alanında öğretim üyesi istihdamı gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.

YÖK´ün yeni projesi: “YÖK Kariyer-Liyakat Projesi”

Bu ay sonuna doğru yine üniversite akademik personel istihdamına yeni bir vizyon kazandıracak olan YÖK Kariyer-Liyakat Projesini hayata geçireceklerinin müjdesini veren Başkan Saraç, “Yeni YÖK olarak, her yıl akademik açılış toplantılarında iyi çalışılmış projeleri, sistematik olarak ilerleyen, uygulamaya girmiş, sonuçları alınmaya başlanan yükseköğretim politikalarımızı, projelerimizi size arz etmekten gurur duymaktayız. Bu politikaların birçoğu beşeri sermaye merkezli olarak sürdürülebilir bir kalkınma anlayışını ve sizin güçlü Türkiye hedeflerinizi odağına almıştır.” dedi.

KOVİD-19 Salgını´nın, bütün dünyada yükseköğretimi, eğitim-öğretim sistemlerini derinden etkilediğini; öğrenme, öğretme ve iletişim yöntemleri yeniden şekillendirdiğini hatırlatan Saraç YÖK olarak bu dönemde; sisteme kazandırdıkları hibrit/karma öğretim modelinin ve üniversitelerin bu dönemdeki olağanüstü çabalarının bugünün sorunlarını çözmekten daha da öte bir noktada yükseköğretimimize ve ülkemize kalıcı fayda sağlamasını hedeflediklerinin altını çizdi. YÖK Başkanı Saraç son olarak Sayın Cumhurbaşkanının ülkemiz için koymuş olduğunuz yüksek hedeflere ulaşmak için, ülkemizin küresel bir güç olma yolundaki yürüyüşüne katkı sağlamak için, bilim dünyasının tekellerini yıkmak, bu vatan ve toplum için bilimsel faaliyetler yapmak, bilim emperyalizmine yenilmemek, eğitimde sosyal adalet ve fırsat eşitliğini sağlamak için gayret göstermeye ve çalışmaya devam edeceklerini aktararak konuşmasını tamamladı.

Bir başka yenilikçi proje: “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi”

Salgın döneminde kıymeti daha iyi anlaşılan bir başka önemli adımın da “YÖK Sanal Laboratuvar Projesi” olduğunu vurgulayan Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu projeyle fen, mühendislik, eczacılık gibi fakültelerin programlarında yer alan genel kimya ve fizik laboratuvarı dersleri sanal ortamda verilebilecektir. İlk olarak Dijital Dönüşüm Projesinde yer alan 24 üniversitede başlayacak bu çalışmadan 15 bin öğrenci faydalanabilecek. Tüm bu yeniliklerin şimdiden ülkemize, milletimize, özellikle de üniversitelerimize hayırlı olmasını diliyorum.” Hangi evladımızın hangi alanda yürümesi gerektiğini kademe kademe tespit ederek, kendisine gereken imkanı ve desteği sağlanması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun için de üniversitelerden liselere, ortaokullara, ilkokullara, hatta ana sınıflarına kadar inen sağlam, etkin, işler bir sistem kurulmasının gerekli olduğunu belirterek konuşmasını tamamladı. Açılış konuşmalarının ardından, üniversitelerdeki bilimsel araştırma ile gerçekleştirilen çalışmaları, projeleri, tezleri ve topluma hizmet faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla YÖK tarafından ilk kez 2017-2018 eğitim öğretim yılında verilen “YÖK 2020 Üstün Başarı Ödülleri”, ödül almaya hak kazanan akademisyen ve üniversitelere verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen ödüller, bireysel ve kurumsal olmak üzere iki kategoride sahiplerini buldu. “YÖK 2019 Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Bireysel Ödüller”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Kategorisinde, Fen ve Mühendislik Bilimleri Kategorisinde, Sağlık Bilimleri Kategorisinde sahiplerini buldu. “YÖK 2019 Üstün Başarı Ödülleri” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilen “Kurumsal Ödüller” ise, Yerel Kalkınmaya Katkı Ödülü, Üniversite-Sanayi İşbirliği Ödülü ve Uluslararası İşbirliği Ödülü kategorilerinde sahiplerini buldu.