Muş´un yöresel değerlerinin tanıtımına büyük katkılar sunan Resim Öğretmeni Derya Avcı, bu çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Daha çok ilimize özgü ‘Telli Turna, Toy Kuşu, Muş Lalesi, Mir Başlığı´ gibi çalışmaları ulusal ve uluslararası etkinliklerde sergileyen Avcı, yaptığı duvar çalışmalarıyla birçok konuda farkındalık oluşturdu.
Avcı, son olarak Hitit Üniversitesinin 10. yıl etkinlikleri kapsamındaki Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu-UGS´2016 etkinliğine katıldı. Avcı sempozyumda Mir Başlığı çalışmasını sergiledi. Çalışma katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı.
‘Giysi Tavrını Göstermektedir´
Resim Öğretmeni Derya Avcı, Mir Başlığı çalışmasına ilişkin şunları aktardı: “Muş yöresi (serhediagal) merkez Kale civarında giyilen (genç mir başlığı) yan taraflarından saçakları ve bağlanış şekliyle tam Muş merkez erkeğinin giysi tavrını göstermektedir. Başlık; temelde bir bağlama şekline sahiptir. Fakat bu temel esas üzerinden oldukça fazla bağlama şekli mevcuttur. Erkeğin; yaş, konum (ağa, esnaf, asker), ortamda(düğün, yas, günlük yaşam) yazlık kışlık olarak bağlama şekli değişiklik göstermektedir. Günümüzde gençler arasında popülerliği pek olmadığında başlık kumaşı daha çok köyden gelen insanların alış-veriş yapmış olduğu garaj pazarlarında ve Ağaoğlu pasajının oralarda bulunmaktadır. Modelliğini Emir Avcı´nın yapmış olduğu başlık çalışmam ise temel bağlama şeklidir. Bu bağlama şekli; “Agal´´ denen 1,500X1,500 kare bir kumaşın ortadan üçgen şeklinde katlanmasıyla oluşur. Orta kısmı kafanın ortasına gelir. Bu kumaş burnun ortasına kadar önden sarkıtılır. Sağ taraftaki püsküllerin sola, sol taraftaki püsküllerin sağa doğru sarılmasıyla, burnun ortasında kalan kısmın da yukarı doğru kendi içinde döndürülerek kafanın yüz ile alnın başladığı yerde daire oluşturulmasıyla elde edilen başlıktır. Ben de bu çalışmayla katılmak istedim. İlimizin tanıtımı adına birçok proje içerisinde olmaya devam edeceğim.”
Uluslar arası Bir Sanat Etkinliği
Yontma Taş Çağı (Paleolitik) Cilalı Taş Devrinde (Neolitik) kalkolitik dönemin 4. aşamasından itibaren insan yerleşiminin olduğu Çorum ili; Hitit, Firig, Kimmer, Med, Pers, Galat, Roma, Bizans, Selçuklu, Danişmend, Moğol, Ertena, Kadı Burhanettin ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde her zaman gözde bir yaşam alanı olmuştur. Bu özelliği nedeniyle oldukça zengin bir kültür ve sanat hazinesine sahip olan Çorum ilinde, 26-28 Eylül 2016 tarihleri arasında Hitit Üniversitesi ev sahipliğinde “Uluslararası Geçmişten Geleceğe Sanat Sempozyumu-UGS´2016” adı ile uluslararası bir sanat etkinliği gerçekleştirildi. Yurtiçi ve yurt dışındaki seçkin üniversitelerde görev yapan akademisyenleri sanat uygulayıcıları ve eğiticilerinin bir araya gelerek geçmişten geleceğe çok yönlü olarak sanatın ele alındığı etkinlik, diğer yandan da şehrin kültürel mirasına katkıda bulundu. Ulusal ve uluslararası bilim arenasında çalışmalarını sürdüren farklı deneyim ve birikimlere sahip akademisyenler ile araştırmacıların yaptıkları çalışmaları Çorum´a tanıtmalarının yanı sıra söz konusu sempozyum akademisyenler arasında uluslararası düzeyde yeni işbirliklerinin yolunu açma fırsatı yarattı. Çorum ili ve çevresinin kültürel turizminin gelişimine de katkı sağladı.