AKPINARLI ÜRETİCİLER HASADA BAŞLADI

Muş merkeze bağlı Akpınar Köyü´nde Köylülerin büyük emek vererek yetiştirdiği meyve ve sebzelerin hasadı başladı. Doğal ortamlarda ve doğal yollarla yetiştirilen fişneler tezgâhtaki yerlerini aldılar.Muş- Erzurum Karayolu´nda tezgâhlarını kuran üreticilerÖzellikle Muş-Erzurum arasında seyahat eden yolcular mutlaka bu tezgâhlara uğrayıp vişne alıyor. Vişnenin kilosunu iki buçuk, 3 liradan satan üreticiler sattıkları ürünlerle geçimlerini sağlıyorlar yaptıkları doğal üretim ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan vişne üreticilerinden Şeref Akar adlı vatandaş vişne üretimi ile ilgili şunları söyledi: Vişne normal yemelik yanında komposto için de kullanılıyor.  Özellikle Muş-Erzurum arasında seyahat eden yolcular mutlaka durup vişne alıyor. Vişne ağaçlarının en yoğun olduğu bölge Akpınar Köyüdür. Vişne dışında bağ ve bahçelerde sadece yemeklik birkaç ağaç vişne ağacımız var. Köyümüzde yetişen vişneleri köyün bulunduğu Muş-Erzurum Karayolu üzerinde kurduğumuz tezgâhlarda pazarlıyoruz. Genellikle yemeklik yanında vatandaşlar Muş, Varto´dan gelerek komposto yapmak için vişne alıyorlar” dedi.

“10 Yıl Önce Bütün Vişne Ağaçları Kurudu”

10 yıl önce sert geçen kış şartlarından dolayı vişne ağaçlarının komple kuruduğunu vurgulayan Akar, 10 yıl önce tekrar ektikleri fidanlardan bu gün hasad aldıklarını ifade etti. Pazar konusunda sıkıntı yaşamadıkların altını çizen Akar 36 yıldır yetiştiriciliğini yaptığı vişneler  ile ilgili şunları aktardı: “36 yıldan beri vişne yetiştiriyoruz. Bundan 10 yıl önce kış mevsiminde şiddetli soğuk olunca vişne ağaçlarının tamamına yakının kurudu ve 10 yıl önce yeniden vişne ağacı dikerek meyve almaya başladık. Vişnenin kilosunu iki buçuk, 3 liradan satıyoruz. Her sabah eşim ve kızımla vişne toplamaya başlıyorum. Yol kenarındaki bahçemizden topladığımız vişneleri yine yol kenarına kurduğumuz tezgâhlarda satıyoruz. Pazar anlamında sorun yaşamıyoruz. Muş´ta vişneyi biz satıyoruz, bu nedenle alıcısı çok. Aynı zamanda doğal olması ve lezzetli olması nedeniyle de vatandaşlar çok tercih ediyorlar” ifadelerini kullandı.

“Üreticiler Ürünleri Doğal Olarak Yetiştiriyorlar”

Evine giderken sürekli bu tezgâhlarda durup gerekli alış verişlerini burada yaptığını vurgulayan Emrah Kanar, adlı vatandaş meyve ve sebzelerin hem kaliteli hemde lezzetli olmasından dolayı bu tezgâhları tercih ettiğini söyleyerek doğal ortamda yetişen meyve ve sebzelerle ilgili şunları aktardı:  “Bu köyde yetişen ürünler gerçekten çok lezzetli. Ben her seferinde burada durup mevsimi olan ne varsa alıyorum. Buradaki üreticiler ürünleri doğal olarak yetiştiriyorlar. Fiyatları da uygun, ayrıca çok lezzetli ürünler.”