Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Muş İl Temsilciliğindeki girişimci kadınlara yönelik, Ticaret İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, kadın kooperatifçiliği ile ilgili bilgiler verildi. Yapılan toplantıyla ilgili Ticaret İl Müdürlüğü´nden yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanlığı birinci 100 günlük icraat programı kapsamında yer alan ‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi, Sürdürülebilirliklerinin Sağlanması, Kurumsal Kapasitelerinin Geliştirilmesi ve Görünürlüklerinin Artırılması´ eyleminin gerçekleştirilmesi amacıyla Ticaret Bakanlığımız, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında ‘Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İşbirliği Protokolü imzalanmıştır. Protokol gereği; Ticaret İl Müdürlüğü olarak Kadın Kooperatifçiliği üzerine Muş KADEM Temsilciliğinde girişimci kadınlarımıza; Kooperatifçilikle ilgili bilgiler aktarıp, ülkemizde kurulu olan kadın kooperatiflerinin işleyişi hakkında İl Müdürü V. Ömer Çelik ve müdürlüğümüz personeli Esra Çağlar tarafından görsel sunum yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.
“Ekonomik Hayatta Da Katkı Sağlıyor”
KADEM´de düzenlenen toplantıda konuşan Ticaret İl Müdürü V. Ömer Çelik, Kadın Kooperatifleri, kooperatif ruhuna uygun olarak kadınlara sosyal yaşamda olduğu kadar ekonomik hayatta da katkı sağladığını ifade ederek şunları söyledi: “Kadının ekonomik faaliyette riski az ve sosyal yaşamda daha etkin olması sağlayacak en önemli yöntem kooperatifçiliktir. Kadının toplum içerisindeki yeri ve önemi oldukça büyüktür, Sosyal yaşam ve ekonomik içinde de etkin rol alması toplumların yararına olacaktır. Kadın Kooperatifleri, kooperatif ruhuna uygun olarak kadınlara sosyal yaşamda olduğu kadar ekonomik hayatta da katkı sağlamaktadır, Bilhassa dikiş nakış, keçe yapımı, seramik, cam yapımı, el ürünleri tasarımı, ev yemekleri, pasta çikolata yapımı gibi beceri kazandırma ve gelir temin eden uğraşlarla da fırsat oluşturmaktadır. İster toplumsal yarar, ister istihdam yaratmak, isterse üretim yapmak amacıyla kurulmuş olsunlar, kooperatifler her açıdan kadınlar için bir etkileşim ve dayanışma imkânı sağlamaktadır, kooperatif çatısı altında farklı yeteneklere sahip kadınların bir araya gelerek ortak bir kapasite oluşturabilmeleri ülkenin sosyal ve ekonomik yönden kalkınmalarına büyük fayda sağlayacaktır.”
Üreten kadınlar kooperatifi adı altında bir araya getirerek evde üretmiş oldukları ürünleri ortak iş yapma ortak hareket etme kültürüyle il ekonomisine katkı sağlamak amacında olduklarını ifade eden Çelik, şöyle konuştu: “Bakanlığımızın yeni vizyonunda genç girişimcilere, kadın girişimcilerimize, coğrafi işaretli ürünlerimize ve kadın kooperatifçiliğine çok önem vermektedir. Bizde Ticaret İl Müdürlüğü olarak Kadın Kooperatifçiliği hususunda, üreten ve üretmek tüm kadınlarımızı üreten kadınlar kooperatifi adı altında bir araya getirerek evde üretmiş oldukları ürünleri ortak iş yapma ortak hareket etme kültürüyle beraber il ekonomisine katkı sağlamak amacındayız.”