ÇEYİZ SEKTÖRÜNDE KIPIRDAMALAR BAŞLADI

1 Temmuz itibariyle Muş genelinde hizmete başlayacak olan düğün salonları için alınacak tedbirler açıklanırken, düğün salonlarında sürelerin kısa tutulması ve mümkün olduğunca açık havada yapılması şartı düğünler yapılmaya başlanılacak. Düğün salonlarının girişlerinde dezenfektan olması, katılacak tüm misafirlerin ateş ölçümü yapılması ve maske kullanması şartı ile 3 gün sonra açılacak düğün salonlarında gelin ve damat harici katılan misafirlerin oynaması ise yasaklandı.

Pandemi bazı sektörleri vurdu

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgını nedeniyle yüz binlerce insan hayatını kaybederken, bir çok sektörde de işler durma noktasına geldi. Ekonomik açıdan zorlu sürecin başladığı pandemi döneminde, bazı sektörler oldukça zor duruma düştü. Bu sektörlerden biri de örf, adet ve ananelerin yaşandığı düğün törenleri. İlimizde katılımın oldukça yoğun olduğu düğün merasimleri Mart itibariyle ertelenmişti. Bu ertelenme sürecinin bitmesini sabırsızlıkla bekleyen gençler ise eksik olan çeyizlerini tamamladılar. Düğün sezonunun 1 Temmuz itibariyle açılması ile ilimizde faaliyet gösteren çeyiz sektöründe de bu sayede kıpırdamalar olmaya başladı.

Düğün sezonunun açılması, çeyiz sektörüne nefes aldırmaya başladı

Haziran ayında başlayan normalleşme sürecinin ardından 1 Temmuz itibariyle tüm Türkiye´de de olduğu gibi Muş´ta da düğün salonları başta olmak üzere bazı tesislerin kontrollü olarak açılacağını söyledi. Düğün salonlarının açılacağının duyurulması üzerine, evlenme akdine hazırlanan gençler, çeyiz hazırlıklarına yöneldi. Durma noktasında seyreden sektör bu sayede yavaş yavaş nefes almaya başladı.

Yaptıkları perdeler genç çiftlere mutluluk veriyor.

Düğün sezonunun açılması ile birlikte işlerin de yavaş yavaş açıldığını vurgulayan Mesut Turcan, pandemi sürecinde oldukça sıkıntılı bir süreç yaşandığını vurguladı. Turcan açıklamalarında “ Normalleşme sürecinin ardından 1 Temmuzda başlayacak olan düğün sezonu dolayısıyla umutvar olduğunu dile getirerek, bu süreci Allahın izni ile atlatacağız. Eskisi gibi örf ve adetlerimize uygun yoğun düğünler olacak. Çeyizler alınacak gençler mutlu olacak. Çeyizin kültürümüzde yeri önemlidir. Dolayısıyla da çeyiz dediğimiz şeyin içinde yer alan eşyaları, çoğu çift, ortak satın almayı tercih ediyor. Örf adetlere bağlı bir yapımız var ve bu yüzden de çeyiz geleneğini sürdüren birçok aile de mevcut. Yine eskiden kadınlar, çeyizlerine danteller, nakışlar, havlu kenarları gibi birçok el işi eşya koyuyorlardı. Yıllarca el emeği ve göz nuru harcadıkları çeyizlikleri biz onlara hazır halde sunuyoruz. En yeni modelleri, en güzel desenlerle onlara hizmet etmeye çalışıyoruz. Bir nevi onların mutluluğuna az da olsa katkı sunuyoruz. Umarım bu pandemi süreci bir an önce biter. Düğünler eskisi gibi coşkulu ve yoğun olur. Evlenecek kardeşlerimize mutluluklar diliyorum” ifadelerini kullandı.