ERZURUM´DA FARKINDALIK TOPLANTISI YAPILACAK

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde ülkemizin en önemli sorunlarından birisi olan bağımlılık çerçevesinde bağımlılık iletişimi ve medyanın rolü temelli bir proje geliştirildi.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti işbirliğinde düzenlenen “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı” eğitimlerininilk programı İzmir´de yapılmıştı. Basın mensuplarının, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olan bağımlılık ile ilgili kapasitesinin artırılmasını amaçlayan eğitim programının Erzurum çalıştayına Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Muş ve Van illerinden yerel medya mensupları, kamu kurumlarının çalışanları ve Yeşilay gönüllüleri katılacak.

BYEGM Genel Müdürü Mehmet Akarca ve Yeşilay Cemiyeti Genel Müdürü Savaş Yılmaz tarafından 28 Eylül´de imzalanan işbirliği protokolü kapsamındaki projeyle, başta yerel medya olmak üzere yayın araçları ile halkı bilgilendiren tüm kamu kurum ve kuruluşları ve Yeşilay gönüllülerinin bağımlılık iletişimi kapasitesinin artırılması hedefleniyor. 

“Proje, Özendirici İçerik Kullanımının Önlenmesi Gibi Konuları Merkeze Alacak”

BYEGM ve Yeşilay işbirliği ile yürütülecek proje kapsamında “Yerel Medya Bağımlılık Farkındalığı” eğitimleri her bölgeyi temsilen bir ilde olmak üzere İzmir´in yanı sıra Erzurum, Antalya, Samsun, Gaziantep, İstanbul ve Ankara´da düzenleneceği belirtildi. Proje kapsamında 20 Ekim 2016 Perşembe günü Erzurum´da gerçekleştirilecek olan toplantıya Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Muş ve Van illerinden katılım sağlanacak. Günlük iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden veya iletişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik veya görsel kullanımının önlenmesi gibi konuları merkeze alacak proje, 7 bölgede 7 ilde gerçekleştirilecek. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Projenin genel hedefi; 7 bölgede 7 İlde Geliştirme Etkinliği programları düzenlenerek, basın mensuplarının bağımlılık konusunda önleme ve mücadele çalışmalarına destek sağlama konusunda kapasite artışı sağlamaktır. Proje kapsamında 20 Ekim 2016 Perşembe günü Erzurum´da gerçekleştirilecek olan toplantıya Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Muş ve Van illerinden katılım sağlanacaktır.” dendi.

“Toplantı ve Konaklama Genel Müdürlüğümüzce Karşılanacak”

Toplantıya katılacakların toplantı ve konaklama masrafları genel müdürlükçe karşılanacak. Yapılan açıklamanın devamında şunlar aktarıldı: “Katılımcıları getirecek araçları kullanan şoförlerin de konaklama ve yemek masrafları Genel Müdürlüğümüz tarafından diğer katılımcılar gibi karşılanacaktır. Koordinasyonun sağlanması ve transferlerde bir aksilik yaşanmaması için şoförlerin ad, soyadı ve iletişim bilgileri ile araçların plaka ve modellerin alınarak İl Müdürlüğümüze bildirilmesi önem teşkil etmekledir. Konaklama ise; konaklamaların iki kişilik odalarda gerçekleştirilecektir. Bu bilginin katılımcılara önceden bildirilmesi problem yaşanmaması için önemlidir. Katılımcılar otelde oda kapasitesi yeterli ise fark ödeyerek tek kişilik odalarda kalabileceklerdir.”  Yemek ve ikramların Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce karşılanacağı aktarılan açıklamada: “Şehir dışından gelecek katılımcıların kaldıkları sürede otelde yiyecekleri akşam yemekleri (19-20 Ekim) ve sabah kahvaltıları (20-21 Ekim) Genel Müdürlük tarafından karşılanacaktır. Eğitim sırasında 3 adet kahve arası verilecek ve bu sırada ikramlarda bulunulacaktır.”

Program Şu Şekilde

Bu bilgiler çalıştayda uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler ele alınacak açıklamanın son kısmında şunlar ifade edildi: “Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğünün uyuşturucu ile Eylem Planına Yönelik İletişim Stratejisi Uygulama Rehberi ışığında hazırlanmıştır. Bu bilgiler çalıştayda uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler” başlığı altında sunimi ile eğitim alarak verilecektir. Uyuşturucu kullanan kişilere ilişkin tasvirler, uyuşturucu kullanan kişilerin çevrelerine ilişkin betimlemeler, uyuşturucu maddenin metin içinde veriliş biçimi, uyuşturucu arzı ile ilgili içerikler, uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadelede katkı sağlaşacak basın çalışması önerileri ve atölye çalışması”

Çalıştayda Uyuşturucu Ele Alınacak

Son olarak şunlar kaydedildi: “İlk oturumda katılımcılara Yeşilay formatörü parafından uyuşturucu bağımlılığı eğitimi verilecektir. İkinci oturumda uyuşturucu madde bağımlılığını konu alan basın çalışmalarında dikkat edilmesi gerekenler konusunda eğilim sunumu yapılacak. İkinci oturumun bir bölümünü de atölye çalışması oluşturacaktır. Atölye çalışmasında katılımcılar 6-8´er gruplara ayrılacak, hazırlamış olduğumuz uyuşturucu konusunu içeren saka örnekleriyle haber çalışması sapılacak, ardından sapılan tüm bu haberler moderatörler tarafından katılımcılarla birlikle değerlendirilecektir. Üçüncü oturum, sağlık iletişimi alanında ülke çapında tanınmış uzman kişinin yer alacağı ve bu alanda iyi uygulama örneklerini sunacağı bir panel söyleşi olacaktır. Çalıştay için ayrıca değerlendirme ve memnuniyet anketi uygulanacaktır.”