ESKİ HASTANE HARABEYE DÖNDÜ

 

Muş Devlet Hastanesi yeni hizmet binası taşınmasıyla beraber, eski hizmet binası kullanılamaz hale geldi. 1954 yılında yapılan Muş Devlet Hastanesi eski binası, 2014 yılının sonlarında başka bir yere 300 yataklı ve 400 hasta kapasiteli yeni binanın yapılmasıyla boşaltıldı. Eski bina ise terk edilerek sahipsiz kaldı. Eski hastanenin şimdiki görünümü ise içler acısı durumda. Hastanenin bu durumunu gören vatandaşlar yetkililere tepki gösterdi. Yeni hastane faaliyete girdikten sonra eski hastane sahipsiz kaldı. Kısa sürede eski hastanede ne cam kaldı ne de kapı. Madde bağımlısı gençler tarafınca mesken tutulan eski hizmet binasında, yıkıklar ve cam kırıkları korku saçıyor. Kısa sürede harabe bir hale gelen eski hastanenin yanından geçenler dehşete kapılıyorlar. Geceleri sokak çocuklarının ve barınaksız insanlarının mekânı haline gelen eski hastane, şehir merkezinde tam bir mezbelelik. Pislikten binanın içine girilemiyor. Sanki birkaç aydan bu yana değil de yıllardır boş ve atıl kalmış bir yer gibi.

 

“HASTANE SAHİPSİZ KALDI”

 

Eski devlet hastanesinin tamamen harap olduğunu belirten çevre sakinleri: “Eski devlet hastanesi tamamen harap oldu. Yeni hastane faaliyete girdikten sonra eski hastane sahipsiz kaldı. Kısa sürede eski hastanede ne cam kaldı ne de kapı. Şehrin ortasında böyle bir manzara olmaz. Bu kötü görüntüyü bir an önce ortadan kaldırmak gerekir. Aksi durumda bu harabe hale gelmiş bina çeşitli suçlara yataklık yapacak. Gece saatlerinde buraları mesken tutan madde bağımlısı gençler, eski hizmet binasına zarar veriyorlar. Bazı kişiler tarafınca binanın camları kırılarak binaya zarar veriliyor. Özellikle binanın arka cephesinde kalan kısımlarda yer alan camlar adeta hedef tahtası haline getirilmiş. Binlerce liralık zararın meydana geldiği binanın durumunun ne olacağı bizleri meraklandırıyor. Kalan bu bina ne olacak, nasıl değerlendirilecek. Hastane gitti, sokaklardan insan geçmiyor adeta. Çorbacısı, lokantacısı, kıraathanecisi, çaycısı, çiçekçisi, pastanecisi, büfecisi, eczacısı vs. sayamadığımız bütün esnaf kan ağlıyor. Hepimiz evimizin geçimini sağlamak zorundayız. Çocuk okutan var ev kirası, dükkân kirası gibi temel ihtiyaçlarımızı karşılamak bir yana son günlerde neredeyse siftahsız dükkân kapatanlarımız var” dediler.

 

“BÜYÜK ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR”

 

Binanın bir an önce değerlendirilmesi ve canlandırılması gerektiğini belirten çevre sakinleri: “Eski hastane ve bahçesi akşam saatlerinde karanlığa gömülüyor. Çocuklarımız, eşlerimiz buradan geçerken bile tedirgin oluyor. Eski hastane binasının camları bazı kişilerce kırılmış, acil bölümünün girişinde eski malzemeler yığılı halde, rezalet bir görüntü sergiliyor. Madem bina boşaltıldı. Burada kalan eşya ve malzemelerin daha düzenli şekilde bırakılması gerekirdi. Camdan baktığınızda sanki çöp alanı gibi. Bu binanın bir an önce değerlendirilmesi ve canlandırılması gerekir. Bu hem güvenlik, hem asayiş hem de çevre esnafın durumu açısından büyük önem arz etmektedir” diye konuştular.