Ramazan ayı dolayısıyla ve köylerde ot biçme hasadı münasebetiyle şehir merkezindeki hareketlilik yerini durgunluğa bıraktı. Köylülerin şehir merkezine gelmemesi, çarşıdaki hareketliliği durgunluğu çevirdi. Şehir merkezinde durgunluktan en çok esnaflar etkilendi. Esnaflar, Ramazan ayında genelde işlerin durduğunu ve köylülerin Ramazanda ot biçme hasadına başlaması nedeniyle daha çok işlerin durduğunu ifade ettiler. Her Ramazanda işlerin durgun hale geldiğini belirten esnaflarda Ayhan Çalışci: “Ramazan ayının girmesiyle birlikte malum giyim sektöründe 15 gün durgunluk oluyor. Ramazan ayından ötürü şuan işler biraz durgun. Ramazanın on beşinci gününden sonra işler açılıyor. Sezon devam etmesiyle şuan yazın girişinde olduğumuz için işler azda olsa iyidir. Bir de köylü vatandaşlarımız ot biçme hasadına girdikleri için kent merkezinde bir durgunluk var. Köylü vatandaşlarımız şehir merkezine gelmedikleri zaman işlerimiz durma noktasına gelmekte. Ramazan Bayramına az bir zaman kala hareketliliğin artacağını bekliyoruz” diye konuştu.
“Bizim Bu Dönemde Biraz İşlerimiz Durgun”
Eski sebze ve meyve halinde esnaflık yapan Abdurrahman Çelik ise, köylü vatandaşların gelmediği zaman iş yapamadıklarını ifade etti. Çelik: “Burası eski hal olarak geçiyor. Bizim bu dönemde biraz işlerimiz durgun. Bizim hedef kitlemiz köylüdür ama Ramazan ve ot biçime denk gelince köylü merkeze gelmiyor bundan dolayı bizim işler biraz durgun. Merkezde yaşayan halkımız bizimle pek alışveriş yapmaz, yaparlarsa da iki kilo üç kilo et alır; ama köylü vatandaşlarımız sürekli bizimle alışveriş yapıyorlar ve her seferinde de on kilonun üzerinde et alıyorlar bu da bizi memnun ediyor. Açık ve net söyleyeyim köylü gelmeyince biz ağlıyoruz işlerimiz durgun” sözlerini kullandı.
“İlk Hafta İşlerimiz Çok İyi”
25 yıldır kentte esnaflık yaptığını söyleyen bir diğer esnaflardan Vahdetin Balkaya da: “25 yıldır Muş merkez de esnafım. Şuanda gıda üzerinde çalışıyorum. Genel olarak biz esnaflar oruç ayına girdikten sonra ilk hafta işlerimiz çok iyi ondan sonra Ramazanın yirmi beşine kadar bizim işlerimiz durgun oluyor. Bizim müşteri potansiyelimizi köylü oluşturuyor. Ama Ramazanın iş ayına denk gelmesi köylünün ayağını merkezden kesti özellikle ot biçme döneminde köylü merkeze gelmiyor buda bizim işlimize olumsuz etki yapıyor. Genelde bu yaz ayları durgun geçiyor. Son olarak da şunu söylemek istiyorum Muş´un kapasitesi belli biz esnafların bir diğer en büyük sorunu bakıyoruz Muş´ta yaklaşık elli tane büyük market var bunun yanında BİM marketleri A101 marketleri işlerimizi olumsuz etkiliyorlar” dedi. Bir diğer esnaflardan Zeki Tokdemir de: “Ramazan ayın yaz aylarına gelmesi havaların sıcak olması işlerimizi durgunlaştırdı biz genelde alış verişlerimizi köylüler ile yapıyoruz. Bizim devamlı müşterilerimiz köylüdür. Köylüde ot biçmenin ramazana denk gelmesinden dolayı merkeze gelmiyor köylü gelmeyince bizim işler durgunlaşıyor. Köylünün de durumu iyi değil çünkü bu sene otta yok ot olmayınca köylüde sıkıntı yaşıyor bu durum bizimde işlerimizi etkiliyor bu kiraya, vergiye, elektriğe hepsine yansıyor” dedi.
“köylünün Hepsi Ot Biçiyor”
Hiçbir sene işlerin bu kadar kesik olduğunu görmediğini dile getiren Ali Tokuz isimli esnaf da: “30 senedir bu mesleği yapmaktayım. Hiçbir sene işlerin bu kadar kesik olduğunu görmedim. Ramazan ayından dolayı köylünün hepsi ot biçiyor. Bizde satışlarımızın yüzde doksanını köylüye yapıyoruz köylüde ot biçme, çapa hepsi ramazana dek geldiği için köylü merkeze gelmiyor. Şehirdekiler ne onlar bize geliyor ne biz onlardan bir fayda görüyoruz. Biz kalmışız köylüye kurban olayım” diye konuştu. R.Aykut