GÖREV BAŞINDA MESLEK ÖĞRENİYORLAR

 

Muş´un Hasköy İlçesi´ndeki Jandarma Komutanlığı´nda görevli Mehmetçikler, hem vatani görevlerini yerine getiriyor hem de meslek öğreniyorlar. Hasköy İlçesi´nde, Hasköy İlçe Jandarma Komutanlığı ile İlçe Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü (HEM) arasında imzalanan protokol gereği vatani görevlerini yapmakta olan Mehmetçiklere, HEM tarafından ‘Seracılık Kursu´ veriliyor. 4 yıldır devam edildiği öğrenilen ‘Seracılık Kursu´na katılan askerlerin, görev sürelerince aldıkları eğitimin ardından aldıkları sertifika ile iş sahibi olabildiği kaydedildi. Yılda üç ay olmak üzere toplamda 4 defa düzenlenen kurslarla askerlere toprak işleme, sulama, fide yetiştirme ve söküm eğitimleri veriliyor. Seracılık Kursu eğitimleri ise Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Çelebi Kartal tarafından veriliyor. Kartal, kursa 20 askerin devam ettiğini söyledi. Kartal: “Halk Eğitim Merkezi ve İlçe Jandarma Komutanlığı´nın imzaladığı protokol gereği burada 3´er aylık dönemler şeklinde yılda 4 kurs olmak üzere kurslarımız mevcut. İlk kursumuz toprak işleyiciliği. Toprağı tanıtıyoruz askerlerimize. Toprağın nasıl işlenmesi gerektiğini anlatıyoruz. Toprağın çeşitliliğinden, verimliliğinden bahsedip teorik olarak uygulamasına geçiyoruz. 3 ay sürüyor. İkinci kursumuz sulamacılık kursu. Yine birinci kursun devamı niteliğinde olan bu kursta sulama teknikleri, kanal sulama anlatıyoruz. Üçüncü kursumuz fide yetiştirme. Fide yetiştirme tekniklerini öğretiyoruz. Yetişen fideleri alma ve dikme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Son kursumuz senenin sonunda ise söküm işlemimiz. Söküm tekniklerini anlatıp bu meyanda kursumuzu tamamlıyoruz. Şu anda kayıtlı 20 tane öğrencimiz var” dedi.

 

“250 ÖĞRENCİ MEZUN ETTİK”

Şu ana kadar 250 öğrenci mezun ettiklerini dile getiren Kartal: “Soma olaylarından sonra İş Güvenliği kanunları kapsamına da giriyor aslında seracılık. Şu ana kadar 250 öğrenci mezun ettik. Bunlardan şöyle dönüşler almak bizi mutlu ediyor, gittikleri yerlerde telefon açıp diyor ki bazı arkadaşlar; ‘Biz iş başvurusunda bulunduk seracılık yapan yerlere. Bizden belge istediler ve biz bu belgeyle gidip işe yerleştirildik. Aynı zamanda bir meslek kazandırıyoruz askerlerimize. Gün içinde yaptığımız bazı faaliyetler ise şöyle; teorik olarak verdiğimiz dersleri ya 2. gün veya günün diğer bölümünde uygulamalı olarak veriyoruz. Askerlerimiz burada hem eğleniyor, günün stresini atıyor, birbiriyle kaynaşıyor, farklı bir ortam teneffüs etme fırsatı yakalıyor. Ayrıca bizim sadece dersel anlamda bir birlikteliğimiz yok. Psikolojik, sosyolojik, toplumsal kazanımlar adına da birbirimizle çok ciddi diyaloglarımız var. Buradan mezun olup giden askerlerimizle hala diyalogumuz var” diye konuştu.

 

“KURSLARIMIZ 17 MODÜLDEN OLUŞUYOR”

Kursların 17 modülden oluştuğunu belirten Kartal, 3 sene önce bölgede gerçekleşmeyecek denilen bir şey denediklerini vurguladı. Kartal: “Bunun dışında biz peyzaj yapıyoruz. Kurslarımız 17 modülden oluşuyor. Bahçe düzenleme, peyzaj, mimari, profil kesme, sera yapım teknikleri, iç bakım, dış bakım, kesme çiçekler başta olmak üzere 17 modülü veriyoruz gençlerimize. 3 sene önce bölgemizde gerçekleşmeyecek denilen bir şey denedik. Pavlonya dikimi başlattık. Bahçemizde en az 250 tane pavlonya ağacımız var. Bu Çin Kavağı olarak geçer. Uşak ve gemi sanayisinde kullanılır. Ticari amaçla da kullanılır. 3 sene sonunda anladık ki bu bölgede yetişen bir ağaç çeşidiymiş. Bunun üzerinde biraz daha profesyonel çalışma yapmayı düşünüyoruz. Yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi.

 

SERTİFİKALARI TAKDİM EDİLDİ

Hasköy Halk Eğitim Merkezi Müdürü Şefik Elçi ise ilçede genel olarak el nakışları, el sanatları, giyim, folklor gibi kurslar açtıklarını söyledi. Genel olarak Halk Eğitim Merkezi´nde istihdama yönelik kurslar açmayı özellikle istediklerine vurgu yapan Elçi: “İlçede genel olarak el nakışları, el sanatları, giyim, folklor gibi kurslar açıyoruz. Genel olarak Halk Eğitim Merkezi´nde istihdama yönelik kurslar açmayı özellikle istiyoruz. Bu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında 115 tane kurs açtık, bin 500 civarında öğrenci mezun verdik. Bunlardan en iyi ve verim aldığımız kurslardan biri de seracılık kursudur. Askeriye ile Halk Eğitim Merkezimiz arasında yaptığımız protokol gereğince 4 yıldır burada askerlerimize seracılık kursu veriyoruz. Belgeler dağıtıyoruz. Askerlerimiz o belgelerle gittikleri yerlerde iş imkânı bulabiliyorlar. Bu da bizi sevindiriyor. Bu gibi işleri yaptıkça, verim aldıkça bizi daha fazla kurs açmaya teşvik ediyor” sözlerini kullandı. Konuşmalar sonrasında Elçi, Jandarma Teğmen Mehmet Sedat Kartal ile kursu tamamlayan askerlere sertifikalarını takdim etti.