HASTALIK, FİYATLARI UÇURDU

 

Domateslerin tam olgunlaşma döneminde hastalık vurdu. Bu yıl domates üreticileri ürünlerindeki hastalık nedeniyle zarar ederken, domateslerin büyük bir kısmı tarlada kaldı. Muş´un en büyük sebze üreticisi Felemez Yeşilyayla, domateslerin tam olgunlaşmaya başladığı zaman hastalık vurması sonucu domates fide yapraklarının kuruduğunu, domateslerin de üzerine sıcak su dökülmüş gibi haşlandığını ve toprak ve domates numunelerini Mersin´deki laboratuvara gönderdiğini ifade etti.

Domateste bir virüsün hastalığın oluşmasına neden olduğunu belirten Yeşilyayla, bu virüsün tohumdan, havadan, sinekten bulaşabileceğini söylediklerini aktardı. 10 dekar asma domates ektiğini 70 ton alınması gerekirken 5 ton sağlam domates alabildiğini de söyleyen Yeşilyayla, domateslerin tarlada yanıp çürüdüğünü, domatesin kilosunu 82 kuruşa sattıklarını kaydetti. Üretici, domatesler bozulmasaydı bir buçuk liradan satılacağını dile getirdi. Yeşilyayla, geçen yıl domatesin bol olduğunu ve kilosunu 50 kuruştan sattıklarını, bu hastalığın Muş il genelinde olduğunu ve üreticinin perişan olduğunu vurguladı.

“Fiyat Yükseldi”

Domatesteki hastalık nedeniyle bu yıl ürünün az olduğunu belirten Bahattin Erten ise,

“Bu yıl domatesin kasasını 12 liradan alıyoruz. Üreticinin fiyatını iki katına çıkarmasına hak verdim, onlarda zarar edince fiyat yükseldi zararları büyük oldu” ifadelerini kullandı.