KAÇ ÇEŞİT ROMATİZMA VAR?

 

Romatizmalı (veya romatizmal) hastalıklar arasında bulunan iltihaplı romatizma ilerleyen aşamalarda eklem ve organlarda ciddi hasara yol açabilir. Romatizma belirtileri eklem, kas ve kemik ağrıları olarak genelleyebilir. Ancak, romatizmanın vücudun hangi bölümünü etkilediğine ve iltihaplı romatizma olup olmadığına bağlı olarak belirtiler değişebilir ve bu belirtiler şiddetli ya da hafif olabilir.

Ülkemizde romatizma akla iltihaplı romatizma yani romatoid artrit gelmektedir.Ancak modern tıpta bu geleneksel kabul yerini “romatizmalı hastalıklar” başlığına bırakmıştır. Bu değişimle birlikte spondilit (omur veya omurga iltihabı), gut, lupus ve diğer bazı hastalıklar da romatizmalı hastalıklar kategorisine dahil olmuştur.

Yani romatizmayı farklı hastalıklara bağlı olarak eklem, kas, kemik ve yumuşak dokularda görülen ağrılar olarak tanımlayabiliriz. Romatizmanın iltihaplı ve iltihapsız (mekanik) olmak üzere 2 temel çeşidi vardır. Romatizma tek başına bir hastalık değil. Geleneksel olarak romatizmalı hastalıkların tümüne verilen addır. Eklem, doku, kemik, kas ve sinir köklerini etkileyen 100´den fazla romatizmalı hastalık bulunmakta.

Nedeni Net Olarak Bilinmiyor

İltihaplı romatizma vücutta meydana gelen kimyasal uyarılar nedeniyle, iltihapsız (mekanik) romatizma ise eklemlerin aşırı kullanımı nedeniyle ortaya çıkar.Romatizmalı hastalıkların nedeni net olarak bilinmemektedir.

Ancak genetik özellikler, sigara ve alkol tüketimi, aynı eklemin uzun yıllar boyunca aşırı olarak kullanımı (bazı sporlar, bilgisayar kullanımı….), fazla kilolu olmak romatizma riskini arttıran faktörler arasında sayılabilir.Romatizmalı hastalıklar her yaştan insanı etkileyebilir, bu nedenle yaşlılık hastalığı demek pek doğru olmaz.

Etkileri

Romatizması bulunan kişiler, romatizma belirtilerini çoğunlukla “eklem ve/veya kas ağrısı” olarak tanımlamaktadır. İltihabın neden olduğu ağrılar hafif, aniden gelen, bir kaç saat süren ağrılardan, şiddetli, günlerce devam eden ve günlük hayatı etkileyen ağrılara kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Bu ağrılara, eklemlerin sertleşmesi, örneğin parmakların sabah kalktığınızda kitlenmesi gibi belirtiler eşlik edebilir. Romatizma, ayaklarda bulunan en küçük eklemlerden büyük kalça eklemlerine kadar vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan eklemleri etkileyebilmektedir.