KIZ ÖĞRENCİLERDEN EYLEM

 

Öğrenciler kaldıkları yurdun önünde oturma eylemi yaparak ‘yönetim istifa´ diye slogan attılar. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu´na bağlı Muş Müştakbaba Kız Öğrenci Yurdu´nda kalan kız öğrenciler yurt yönetimine karşı isyan bayrağını çekti. Öğrenciler, yurtta; yemek, su ve barınma konusunda sorun yaşadıklarını iddia ettiler.

Öğrencilerden E.B.,  “Eğer 2 bin kişi almışlarsa ona göre ek bir bina yapabilirler ya da farklı bir çözüm bulabilirler” ifadelerini kullandı. E.B., Aç kaldıklarını ve su sorunlarını giderilmediğini iddia ederek devlet yurdunda barınmanın ve yemek yemenin devletin kendilerine verdiği bir hak olduğunu ifade etti. E.B, şunları söyledi: “Biz burada su problemi yaşıyoruz, wifi şikâyeti için idareye çıkanlara çok sert tepkiler veriliyor. Sıcak su problemimiz zaten var. Geçen günlerde su kesilmişti yine, ne yapacağız ki biz burada. Burası bir yaşam yeriyse eğer suların da olması gerekiyor. 2 saat burada sırada bekliyoruz. Sınav zamanlarında daha çok yoğunluk oluyor. Eğer 2 bin kişi almışlarsa ona göre ek bir bina yapabilirler ya da farklı bir çözüm bulabilirler. Ya da fazla öğrenci almasınlar” dedi.

“Bize Çeyrek Ekmek Veriliyor”

Kendilerine çeyrek ekmek verildiğini iddia eden E.M. isimli öğrenci ayrı ekmek almak istediğinde tekrar para ödediğini vurguladı. E.M., bu sorunların bir an önce çözülmesini isteyerek şunları söyledi: “Bin kişilik yemek çıkartıyorlar ve hiçbirimize yetmiyor, sürekli aç kalıyoruz. Sıra sıkıntısı yaşıyoruz, yemeklerimizi yiyemiyoruz. Biz sırayı beklerken yemekler bitiyor, hiçbir şekilde yemek yetmiyor bize. Sabah 08.00´de dersimiz var. Bin 500 kişilik sıra oluşuyor. Tek bir tane parmak izi sistemi var, yetişemiyoruz derslerimize. Sıcak su sıkıntımız var, sürekli sular kesiliyor. 2-3 gün boyunca sularımız gelmiyor. Aç kalıyoruz, su ihtiyacımızı gideremiyoruz. Bu devlet yurdunda barınmak ve yemek devletin verdiği bir haktır. Bunu kimse engelleyemez. Biz yemek yediğimiz zaman bize çeyrek ekmek veriliyor. Ayrı ekmek aldığımız zaman para ödüyoruz. Aynı zamanda yemek kalmadığında fişimizi kullanma hakkımızda var bizim. 6,50 TL´lik fişimizin sadece 3TL´lik kısmını kullanabiliyoruz.”

Yapılan eylem ile ilgili yurt yetkilileri iddiaları kabul etmedi. Yetkililer, sorunların bazı teknik hatalardan kaynaklandığını belirtiler.