ÖRNEK PROJE İLE 98 KIZ ÖĞRENCİ TEKRAR OKULDA

 

Hasköy Anadolu İmam Hatip Lisesi idareci ve öğretmenleri tarafından yeniden eğitime kazandırılan 98 kız öğrenci, Muş Alparslan Üniversitesini (MŞÜ) gezdi. ´Ben de Okumak İstiyorum, Haskız Okulda´ projesi kapsamında eğitime kazandırılan kız çocukları, üniversiteyle tanışma heyecanı yaşadı.

Proje kapsamında kapı kapı dolaşarak kız çocuklarını eğitime kazandıran idareciler, öğrencilerin kendilerine hedef belirlemesi için üniversiteyi tanıttı. Proje kapsamında öğrencilere üniversiteyi gezdirdiklerini söyleyen proje koordinatörü Halis Güner, hayata geçirdikleri başarılı proje hakkında şunları anlattı: “Bu öğrencilerimizin birçoğu şu an okulumuzu bitirdi ve üniversite sınavına girmeye hak kazandılar. İnşallah bu güzel üniversitelerimizden bizim de projeden kazandırdığımız öğrencilerden başarılı olanları bu üniversitelerde okusunlar diye onları bir heveslendirme, özendirme amaçlı getirdik. Şu an toplamda bu projemiz kapsamında geziye katılan 98 öğrencimiz var. Gezimiz baya güzel geçiyor. Üniversitemize de bu açıdan teşekkür ederiz, sağladığı imkânlardan dolayı. Şunu da söylemek istiyorum, bu tarz projelerin inşallah devamı olur. Hasköy´de bu tarz projelerde devam eden kız çocuklarımız okula devam eder ve ülkemiz kazanır.”

“Projemiz Hedefine Ulaştı”

Ev ziyaretlerine kış döneminde başladıkları için ilk zamanlarda sıkıntı yaşadıklarını, daha sonra ise bu sorunu aştıklarını kaydeden Güner, “O açıdan ailelerin duyması biraz sıkıntı oldu, ama öğrencilerimiz kursa başladıktan sonra devamlı etraflarındaki diğer kız arkadaşlarına, okula devam edemeyen kız arkadaşlarına projemiz hakkında bilgi verdiler. Biz daha sonrasında da projemizin dışında da öğrencilerimizin birçoğunu açık öğretim lisesine veya devamında okula kazandırdık. Bunları biz rakamsal olarak projemize yansıtmadık, çünkü projemizin dışında oldu. Projemizin ilçeye sağladığı faydalardan biri de o oldu. Genelde şimdi gittiğimiz her yerde şu şekilde tanınıyoruz; ‘Kız çocuklarını okutan adamlar´ diye. Gittiğimiz her muhtarlıkta, kahvede oturduğumuzda genelde konumuz kız çocukları oluyor ve kız çocuklarımızla ilgili eğitim oluyor. Bu açıdan projemizin hedefine ulaştığını düşünüyorum. Güzel bir proje etkinliğimiz oldu inşallah devam da eder. Biz bu işi sadece projeyle de bitirmeyeceğiz. Devamında biz zaten her hafta rutin olarak aile ziyaretlerine gidiyoruz. Gittiğimiz her yerde de aynı şeylerden bahsediyoruz. İnşallah kız çocuklarımızın önünü açacak birçok çalışmada gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

“Hedefim Alparslan Üniversitesinde Okumak”

Üniversiteyi gezerek hedeflerini anlatan 11. sınıf öğrencisi Ebru Mayda, hedefinin Alparslan üniversitesinde okumak olduğunu söyleyerek şunları aktardı: “Doğu Anadolu Bölgesinde kızlar okutulmuyor, erken yaşta evlendiriliyor. Öğretmenler bizim evimize gelerek beni tekrardan okula kazandırdılar ve ben okula geri geldim. Bugün burada kongre merkezini gezdik, kütüphaneye gittik, sınıflara girdik ders işledik. Hedefim burada okumak, bir meslek sahibi olmak ve öğretmen olmak.”

“Çok Güzel Bir Proje”

12. sınıf öğrencisi Rumeysa Özkan ise, “Öncelikle bu projeyi gerçekleştirenlere teşekkür etmek istiyorum. Bu proje sayesinde birçok kız okula devam ediyor. Onlarda üniversiteye gidiyorlar, meslek sahibi oluyorlar ve Allah´ın dinini öğreniyorlar. Birçok kız okula kazandırılıyor. Kız çocukları okula gitmedikleri zaman ileriki zamanda anne olacaklar ve çocukları onlara ‘Anne sen hiç mi okula gitmedin?´ diye sorduğunda çok üzülür bence. Bu projeyi gerçekleştirenler sayesinde anneler başları eğik gezmeyecekler çocuklarının önünde. Bence çok güzel bir proje. Ben okula gitmeseydim ya evlenecektim ya pancar tarlasına ya da ceviz toplamak için farklı illere gönderilecektim. Oralara gideceğime okur ve kendim için bir şeyler yapmış olurum. Öğrenci yetiştirdiğimiz zaman ülkemiz gelişir, ülkemiz alçak bir kesimde kalmaz. Hedefim psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hukuk ya da bir ilahiyatçı olmak. İlahiyatçı olduğum zamanda Allah´ta emrediyor ‘Oku´ diyor. O yüzden biz de okumak zorundayız” ifadelerini kullandı.