PANCAR FİYATLARI REKOLTEYİ ARTIRDI

 

Geçen yıl şeker pancarına yapılan zam ve arttırılan kota nedeniyle bu yıl üreticilerin pancar üretiminde yüzde yüz bir artış olduğunu belirten Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, “pancar üretiminde rekor seviyede artış” olduğunu söyledi.

“Fabrikamız, Günlük 4 Bin Ton Pancar İşleme Kapasitesine Sahip”

Muş Şeker Fabrikası 2016-2017 pancar alım kampanyası kapsamında şeker üretimine başladı. Muş Şeker Fabrikasında pancar kesme ve şeker üretimine başladığını bildiren Fabrika Müdürü Hakim Gündoğdu, tarladan fabrikaya getirilen pancarın, çeşitli işlemlerden geçirilip yaklaşık 3 gün bir çalışma süreci içerisinde şekere dönüştüğünü açıkladı. Muş Şeker Fabrikası 1982 yılında pancar alım kampanyasına başladığını ve bu sene 35. pancar alım kampanyasına pancar kesim işlemleriyle başladıklarını belirten Fabrika Müdürü Hakim Gündoğdu:“Fabrikamız tamamen otomasyon sistemine sahip günlük 4 bin ton pancar işleme kapasitesine sahip. Fabrikamız kampanya süresince 280 bin ton pancar işleyerek 40 bin ton kristal beyaz şeker, 11 bin ton melas, 80 bin ton yaş küspe elde edilecek. Fabrikamız Ülkemiz şeker ihtiyacının yaklaşık yüzde 2 sini karşılayan yaklaşık 2 bin 500 dekar üzerine kurulan orta ölçekli bin sanayi kuruluşudur. Ülkemizde kapasitesi yönünde Fabrikamızdan daha büyük ve daha küçük fabrikalar vardır. Fabrikamız Muş Bitlis, Bingöl olmak üzere üç ilin ilçelerine bağlı 72 köyünde 4 bin 37 çiftçi ile sözleşmeli pancar ekimi yapmıştır. Bunun karşılığından toplan 78 bin dekar sahada pancar ekimi yapılmıştır Fabrikamız bu rakamla la bölgemize yaklaşık 100 milyon lira katma değer sağlayarak ekonomik ve sosyal katkıda bulunacaktır” ifadelerini kulandı.

“Pancarın Kilosu 200 Kuruş”

Pancarın kilosunun geçen yıl 160 kuruş iken bu yıl 200 kuruş olmasından dolayı geçen yıl 30 dönüp pancar ekerken fiyat artışını görünce bu yıl 60 dönüm ektiğini belirten üreticilerden Şahin Doğan, üründeki artışa paralel olarak kotalarının da artırıldığını, ifade etiler.

“Pancarın Yeniden Üreticinin Kazanç Kapısı Oldu”

Pancar fiyat artışı yapılmadan önce 20 dönüm pancar ektiğini ifade eden Haluk İlçi, bu yıl 50 dönüp ektiğini, fiyat konusunda sıkıntılarının olmadığını, pancarın yeniden üreticinin kazanç kapısı olduğunu söyledi.

Pancar üretiminde artış olduğundan pancar teslim kuyruklarında sıkıntı yaşandığını söyleyen üreticiler, pancar alımlarının gecede devam etmesini, pancarların geçmiş yıllara oranla üründe artış olduğunu dile getirdiler.