SAKİNE CANSIZ VE İKİ ARKADAŞI ANILDI

Fransa´nın Paris kentinde 3 Kürt kadın siyasetçinin öldürülmesinin 3´üncü yıldönümü vesilesiyle Muş Kadın Özgürlük Meclisi (KJA) üyeleri ve aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Doç. Dr. Ahmet Yıldırım ve çok sayıda partililer, Belediye Meydanı´nda bir basın açıklamasında bulunarak, Paris´te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şeylamez´i bir kez daha anarak, yapılan katliamı kınadıklarını belirttiler. Meydanda toplanan KJA üyeleri adına basın açıklamasını KJA üyesi Gülay Bingöl yaptı. 3 yıl önce Paris´te 3 yoldaşları ve arkadaşlarının vahşice katledildiğini söyleyen Bingöl: “Özgürlük umuduyla çıktığımız yolda nice değerlerimizi, güzelliklerimizi yitirdik, yitirmeye de devam ediyoruz. Özgürlük tarihimiz yitirilirken büyüten, güç katan, yaşatan kadın yoldaşlarla doludur. Bizler de yoldaşlarımızın yarattığı, değer katarak büyüttüğü bir yaşamı yaşıyoruz. Bu değerlerin savunucusu ve büyütücüsü olacağımız bir kez daha bütün kamuoyuyla paylaşıyoruz. Kürt özgürlük mücadelesinin kadına dönük geliştirdiği özgürlük çözümlemeleri, bununla birlikte kadını politika ve siyasette getirdiği konum eril, erkek egemenlikçi sistem tarafından kendi iktidarı için tehlike olarak görülmüş, saldırılara maruz kalmıştır. Bu saldırılar zaman zaman ideolojik boyutta zaman zaman ise fiziki yok etmeye kadar gitmiştir. İdeolojik anlamda yenilemeyen özgür kadın iradesi ve duruşu sistemlerin korkulu haline gelmiştir. Kadın özgürlük mücadelesinin geldiği düzey bugün tüm dünyanın dikkatini çekmiştir. Bu durum kadına düşmanca yönelimleri de kendisiyle birlikte getirmiştir” ifadelerini kullandı.

“Cansız, Şaylemez ve Doğan Sembol İsim Haline Geldi”

Paris´te öldürülen Sakine Cansız, Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan´ın Kürt özgürlük mücadelesinin özgür kadın kimliği konusunda sembol isim haline geldiğini belirten Bingöl, 9 Ocak´ta yaşamlarından ve özgürlük çiçeklerinden 3 çiçeğin koparıldığını söyledi. Bingöl:“Kürt özgürlük mücadelesinin özgür kadın kimliği konusunda sembol isim haline gelen Sakine Cansız arkadaşın da Leyla Şaylemez ve Fidan Doğan arkadaşlarla birlikte katledilmesi tam da böylesi eril, düşmanca bir tavır sonucu geliştirilmiştir. Üç kadın yoldaşımız şahsında geliştirilen katliam sadece kaba anlamda yok etmek değildir, özgürlük mücadelesi yürüten tüm kadınlara verilen bir mesajdır. Bu katliamla kadınlara ´özgürleşmek isterseniz, bunun mücadelesini verirseniz ölürsünüz, öldürürüz´ denilmek istenmiştir. 9 Ocak´ta yaşamımızdan, özgürlük mücadelemizden üç çiçek kopartılmış olabilir fakat unutulmaması gereken şey çiçekler köklerinden yeşermek için baharları beklerler. Yaşam mücadeleleri her zaman devam eder. 9 Ocaklar da bizler için bahara hazırlığın, köklerinden yeniden doğmanın demleridir. Tüm egemenler, kadın özgürlük mücadelesi düşmanları bunu böylece bilmelilerdir” dedi.

“Paris ve Silopi Katliamını Kınıyoruz”

KJA üyeleri adına açıklamada bulunan Bingöl, hem Paris hem de geçtiğimiz gün Silopi´de öldürülen Kürt kadınların katliamını kınadıklarını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “5 Ocak günü katledilen Seve, Fatma ve Pakize yoldaşlarımız da aynı vahşi zihniyetin ürünü olarak Silopi´de katledilmişlerdir. Gerçekleştirilen katliamların coğrafyası değişse de aynı zihniyetin sonucu olarak gerçekleştirilmişlerdir. Öz yönetim ilanlarının gerçekleştirildiği alanlarda katledilen onlarca hamile kadın, nine ve genç kadın da aynı zihniyetin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Katledilenlerin cenazelerinin günlerce yerde kalması, defnedilememesi de insanlığımızın asla kabul etmeyeceği bir vahşettir. Ne yazık ki söz konusu kadın katliamları olunca eril zihniyet açısından sınırlar da anlamsızlaşmıştır, insanlık değerleri de yok sayılmıştır. Bizler özgürlük arayışçısı kadınlar olarak, 9 Ocak´ta Paris´te katledilen Sara, Leyla ve Fidan yoldaşlar şahsında yine 5 Ocakta Silopi´de infaz edilen Seve, Fatma ve Pakize yoldaşlara karşı uygulanan vahşice katliamları kınıyoruz. Bu katliamlara karşı cevabımızı örgütlü mücadelemizle karşılık vereceğimizi, mücadelemizi daha da büyüteceğimizi bir kez daha belirtiyoruz” ifadelerine yer verdi. Bingöl´ün açıklamasından sonra meydanda toplanan grup olaysız bir şekilde dağıldılar.