ŞEKER PANCARINDA 50 BİN TON ARTIŞ

29 Eylül´de başlayan pancar işleme kampanyası kapasitesinin üzerinde devam ediyor. Muş Şeker Fabrikası geçen yıla göre bu yıl 50 bin ton daha fazla pancar işleyecek, kampanya süresince bugüne kadar işlenen 100 bin ton pancara karşılık 12 bin ton üzerinde kristal şeker üretildi.

Şeker İş Sendikası Muş Şube Başkanı Fikret Sancar, fabrikada eleman eksikliği yüzünden çalışanların hafta izinlerini kullanmadığını savunarak olası iş kazalarına dikkat çekti. Sancar, eleman takviyesinin şart olduğunu söyleyerek bu kadro ile gelecek yıl kampanya yürütmenin güç olduğunu vurguladı. Sancar, Muş Şeker Fabrikasının belli bir kapasitesi olduğu ancak fabrikanın bu kapasitenin üzerinde pancar işlemekte olduğunu dile getirdi. Sancar, yaptığı açıklamada: “Bu yıl geçen yıla oranla 50 bin ton daha fazla pancar işleyecek fabrikada çok önemli bir aksaklık yaşanmamaktadır. Ancak eleman eksikliği yüzünden çalışanlar hafta tatili kullanamamaktadır. Bu durum iş kazaları riskini artırmaktadır. Çalışanlar ekmek uğruna verdikleri bu fedakârlık için şikâyetçi değiller. Bilakis ülke adına üretim yapmanın hazzını duymaktadırlar. Önümüzdeki yıl çok emekli vereceğimiz için bu kadro ile kampanya yapmanın çok güç olacağı, eleman takviyesinin şart olduğu görülmektedir. Pek çok istasyonda taşeron marifeti işlerin yürütülmesi hem verimsizlik hem risk, hem de kanuna aykırı olduğu yetkililerin bilgisi dâhilindedir” dedi.

“Fabrikamız Kapasitenin Üzerinde Pancar İşlenmektedir”

Fabrikanın, makineleşmenin hızlı gelişimine cevap vermediğini savunan Sancar, bu nedenle ara sıra eylemler gerçekleştiğini söyledi. Sancar konuşmasının devamında: “Pancar söküm makineleri hızla geliştirilmesi ve yaygınlaşması sonucu kısa sürede pancarı sökümünü sağlamış dolayısı ile çiftçimiz erken söküp fabrikaya getirdiği pancarın alınmasını talep etmektedir. Ara ara eylemlerin yaşandığı, çiftçimizin birbirini incittikleri hadiseler bu sebeptendir. Oysa silolarımız bölge kantarlarımız tamamen dolmuş durumdadır. Fabrikamızın belli bir kapasitesi olup bu kapasitenin üzerinde pancar işlenmektedir. Çiftçimizin erken pancar teslimi yığılan pancarın çürüme riskini beraber getirmektedir. Böyle bir durumda da pancarda şeker oranı kayıp hale gelecektir. Ülke ekonomisine kayıp sayılacak bu durumda çiftçilerimizden anlayış ve destek bekliyoruz. Bugünlerde toprakta bekleyecek pancar daha çok şeker tutacak ve çiftçi kardeşlerimizin kazançlarına yansımış olacaktır. Böyle devam etmesi durumunda fabrika yönetimince köylerimize bir takviye çerçevesinde söküm yaptırması en sağlıklı yol olacaktır” ifadelerini kullandı.