“SON BİR YILDA ÖNEMLİ DÜZENLEME YAPTIK”

 

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken ve 81 ilden gelen Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanları ile bir araya geldi.

Bakan Ağbal burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Eskiden vatandaşımız, esnafımızı şikâyet ederdi, bir defa basit usulden gerçek usule geçtik mi bir daha geriye dönülmezdi. Yapmış olduğumuz düzenleme de artık esnafımızın durumu neyse basit usul de vergilendirilmesi gerekiyorsa tekrar gerçek usulden dönülebilsin. Özellikle son 1 yılda önemli bir düzenleme yaptık, bugün esnafımızdan basit usulden vergilendirilen mükellef sayısı yaklaşık 760 bin. 760 bini 4 ile çarpın, yaklaşık olarak 3 milyonun üzerindeki vatandaşı ilgilendiren bir düzenleme ve burada dedik ki: ´Bir esnafımız eğer 8 bin liraya kadar yıllık kazanç beyan etmişse biz ondan vergi alamayalım´. Normalde ücretler için bir asgari geçim indirimi uygulamamız var, belli bir seviyeye kadar gelir elde ettiğinde vergi ödemiyor. Esnafımıza da bu imkanı getirdik. Dolayısıyla esnafımız yıllık 8 bin liraya kadar vergi ödemekten kurtuldu. İlk defa esnaf olan bir kardeşimiz eğer 3 yıl boyunca 75 bin liraya kadar kazanç elde ettiyse vergi almayacağız. Esnaflık, ahilik geleneği nasıl devam edecek? Kuşaktan kuşağa devam edecek. Burada özellikle gençlerimize önemli bir vergi indirimi de getirmiş olduk. Hükümet olarak oturduk çalıştık ve Bağ-Kur´lularımıza da 5 puan indirimini getirdik. Dolayısıyla burada Bağ-Kur primini düzenli ödeyen esnafımız da böylece en az 200-300 liradan başlamak üzere çok ciddi anlamda bir Bağ-Kur priminde indirim elde etmiş oldular.”

“30 Bin Lira Faizsiz Kredi Verdik”

Ağbal, konuşmasının devamında vergilerini düzenli ödeyen vatandaşlara vergi indirimi getireceklerini ifade ederek şunları aktardı: “Herkesin gücü 10 tane işçi çalıştırmaya yetmiyor. Artık özellikle esnaf kesimimizin yanında çalışan işçiler bakımından 6 puan Sosyal Güvenlik Prim indirimini de getirdik. Bundan sonra emekli olmuş esnafımız artık emekli aylığını hiçbir kesintiye tabii olmadan alacak. Esnafımıza yine 30 bin lira faizsiz kredi verdik. Vergisini düzenli ödeyene inşallah vergi indirimi getiriyoruz.”

“Gecikme Zamlarını Siliyoruz”

Ağbal, konuşmasının sonunda şunları aktardı: “Özellikle 36 aya kadar 18 taksitle bir Yeniden Yapılandırma getirdik. Burada faizleri önemli ölçüde indirdik, gecikme zamlarını tamamen siliyoruz. Bunun yerine geçmiş dönemde enflasyon ne kadarsa o kadarlık bir enflasyon hesaplıyoruz ama yapmış olduğumuz önemli düzenlemelerden bir tanesi de peşin ödeme indirimi. Mesela vatandaşın 2013 yılı temmuz ayında ödemesi gereken 15 bin lira gelir vergisi ikinci taksiti var. İnsanlık hali ödeyememiş. Bugün bu paranın 8 bin lira gecikme zammı hesaplanıyor. Şimdi diyoruz ki: Bu 8 bin lirayı tamamen silelim, 8 bin lira yerine 2 bin 900 lira hesaplıyoruz. Dolayısıyla bir anda yaklaşık olarak 5 bin 100 lira sildik. Yani ne demek, faizin 3´te 2´sini siliyoruz. Bu 2 bin 900 lirayı, 15 bin lira alacağın kendisiyle bu hesaplanan faizi bugün ödemek istiyorum. 2 bin 900 lirayı da hepsini bugün ödemek istiyorum. O zaman bir de peşin ödeme indirimi yapıyoruz. Bu durumda faizi 2 bin 900 liradan bin 450 liraya düşürüyoruz.”