VALİ: BİNGÖL, MUŞ, BİTLİS MODELİNİ ÖNERİYORUZ

 

Vali Seddar Yavuz, Doğu Anadolu Projesi (DAP), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) işbirliğince düzenlenen Muş Alparslan Üniversitesi´nin ev sahipliğinde ilk oturumu yapılan ‘ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı´na katıldı. Vali Yavuz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 14 yılda büyük bir devrim gerçekleştirdiğini söyledi. Vali Yavuz, konuşmasında şunları söyledi: “Muş ilinde olmaktan mutlu olduğumu belirtmek isterim. Biz şehrimiz ile gurur duyuyoruz. Çünkü bu şehir gerçekten büyük bir imparatorluğa büyük bir medeniyete ev sahipliği yapmış ve onun yolunu açmıştır. İşte biz şuan Muş´a bakıyoruz ve bu şehre böyle güzel değerlendirme ile bakıyoruz. İnanıyoruz ki devletimiz de milletimiz de böyle bakıyordur. Değerli arkadaşlar her zaman söylediğim bir şey var diyoruz ki; Türkiye Cumhuriyeti Devleti son 14 yılda büyük bir devrim gerçekleştirdi. Şimdi bu sözü söyledikçe aslında hakikaten böyle bir eylem var mı diye soruyorlar? Bende diyorum ki 14 yıl önce Muş´a gelseydiniz böyle bir üniversite bulabilir miydiniz, böyle bir salon bulabilir miydiniz ya da böyle büyük bir konferansı burada gerçekleştirebilir miydiniz? Aslında sorunun cevabı tamda bu sadece Muş´ta değil, bakıyoruz Türkiye´nin her yerinde 81 ilimizde üniversitemiz var. Üniversitelerimiz her gün büyüyor ve değişiyor Türkiye tarihinden geçmişinden aldığı güç ile yoluna devam ediyor.”

3 İl Modelini Öneriyoruz

Van eksenli bir bölgesel kalkınma modelinin sağlıklı bir model olarak bulmadıklarını ifade eden Vali Yavuz, Bingöl, Muş, Bitlis modeli önerdiklerini ifade etti. Yavuz, “Bugün yalnızca dünyaya söyleyeceğimiz çok sözümüz var. Bu kutlu yürüyüşün şu veya bu şekilde engellendiğini biliyoruz. Bu tür müdahaleler ve engellemeler Türkiye´yi daha güçlü kılıyor ve birbirimize kenetlenmemizi sağlıyor. O nedenle böyle bölgesel kalkınma konferansının ilimizde yapılması birkaç tane anlamı var: Birincisi, bu ilin yöneticisi olarak daha da azmettirici buluyorum. Benim bu bölge ile ilgili şöyle bir düşüncem var; artık Van eksenli bir bölgesel kalkınma modelinin sağlıklı bir model olduğunu düşünmüyorum. O yüzden bizim önerdiğimiz model Bingöl, Muş, Bitlis modelidir. Üç şehri kapsayan, hatta kalkınma ajansı ve bölgesel kalkınmayı da üç ille sınırlandıran ve birbirine entegre eden yeni bir yaklaşım ortaya koymamız gerekiyor. Artık Muş´la Hakkari´nin, Bitlis ile Hakkari´nin birbiri ile bütünleşmesi ya da ekonomik olarak birbirini desteklemesi çok doğru ve akıcı gelmiyor bana.”  diye konuştu.

15 Temmuz gecesi Vali Konağı etrafında toplanan binlerce Muşluya teşekkür eden Vali Yavuz, konuşmasında şunları söyledi: “FETÖ paravan terör örgütünün arkasına saklanmış uluslararası şer güçler dahil olmak üzere dimdik ayakta duracağımızı bir kez daha buradan haykırmak istiyorum. O yüzden 15 Temmuz gecesi özellikle Vali Konağı etrafında toplanan binlerce Muşlu kardeşimize bir kez daha buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum.”

“Üzerimize Düşen Ne Varsa Yapacağız”

“ÜNİDAP Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı”na katılan AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek ise, üzerlerine düşen bütün yükümlülükleri yerine getirmek için söz verdi. Vekil Şimşek, şunları söyledi: “Muşumuz coğrafyasıyla, iklimiyle, tabiatıyla yeraltı ve yerüstü zenginliğiyle hem bölgemize hem de ülkemize katkı sağlayabilecek potansiyele sahip. Biz siyasetçi olarak, tüccar olarak üzerimize düşen ne varsa bütün gayretimizle, inancımızla bir nebzede olsa katma değer üretmek adına çaba göstereceğimize buradan söz veriyorum. Dışarıdan gelen arkadaşlarımız, tüccarlarımız, komşularımız şuna inansınlar ki sayın valimizle, rektör hocamızla, belediye başkanımızla, Muşlularla sizlerle birlikte olmaya razıyız. Muşumuza gelin, kesinlikle pişman olmayacaksınız.”