YAKACAK TELAŞI BAŞLADI

 

Kış mevsiminin çetin geçtiği ilimizde hazırlıklar başladı. Muş´ta bir aile yılda yaklaşık 2 ton kömür 1,5 ton da odun yakıyor. Vatandaşlar yakıt fiyatlarının oldukça yüksek olduğundan şikâyetçi iken, odun ve kömür satıcıları ise ellerindeki odun ve kömürü satmamaktan şikayetçi. Kalorifer merkezi ısınma sistemi olan binalarda doğalgaza geçilmesinin kendilerini zora soktuğunu ifade eden esnaflar; “Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte evlerinde odun ve kömür kullanan vatandaşlar alımlara başladı. Muş´ta bir aile yılda yaklaşık 2 ton kömür 1,5 ton da odun yakmaktadır. Gelir seviyesi düşük olan ilimizde her kış mevsiminde aynı sorunlar yaşanmaktadır. Birçok kişi fiyatları sorduktan sonra geri gidiyor ve fiyatların düşebileceğini düşünerek odun ve kömür almıyor. Vatandaş fiyatların düşmesini beklerken fiyatlar ise günden güne zamlanıyor. Bu yıl Muş´ta doğalgazın kullanılmasıyla satışlarımız da düştü. Geçen senelere oranla satışlarımızda çok düşüş var. Önümüzdeki günlerde piyasanın canlanmasını umut ediyoruz” dediler.

Odun ve kömür satışlarının bu yıl erken başladığını söyleyen esnaflar, vatandaşların kışlık yakacaklarını temin ederken, sobalı evlerde oturan vatandaşlar da soba alımına daha çok dikkat etmeleri gerektiğini söylediler. Soğuyan havayla birlikte sobalı evlerde oturan vatandaşların daha fazla odun ve kömür aldığını belirten esnaflar, soğuk havaların kendisini göstermesi ile birlikte kışlık yakacak alımının hareket kazandığını belirtti.

“Kömürün Tonu 650 TL”

Geçen yıl odunun tonu 400 TL´den, kömürün tonu ise 650 TL´den satıldığını belirten Aydemir Çetinkaya, bu yıl ise odunun tonu 450 TL den, kömür ise yine aynı fiyattan satıldığını söyledi. Çetinkaya, devam ettiği açıklamada: “Karadeniz´den getirmiş olduğumuz odunlar gayet iyi, havalar soğudukça satışların da artacağını tahmin ediyorum. Geçen yıl tonu 400 TL olan odunun tonu bu yıl 450 TL olurken, kömürde geçen yıl ile aynı fiyata yani tonu yine 650 TL´den satılıyor. Ayrıca torba şeklinde de kömür satışlarımız mevcuttur. Gün geçtikçe soğuyan havalar satışlarımızı da olumlu yönde etkiliyor” dedi.

“Soğuktan Oturamıyoruz”

Kışa hazırlık için Odun ve kömür alımı yapan İsmail Yıldız ise fiyatların geçen seneye oranla yüksek olduğunu söyleyerek şunları söyledi: “Malumunuz havalar soğudu ve artık akşamları evde soğuktan dolayı oturamaz olduk. Bende hem havaların şuan soğuk olması hem de kışa hazırlık yapmak için ihtiyacım olan odun ve kömür alımına çıktım. Fiyatlarda geçen seneye oranla biraz yüksek. Bana 1 ton odun ve 1,5 ton da kömür lazım. Onu da aldım” dedi.