YATALAK GENCİN ŞİİR AŞKI

 

13 Eylül 1990 yılında Muş´ta dünyaya gelen 26 yaşındaki Süleyman Büte, ilk ve ortaokulu başarılı bir şekilde bitirdi. İlk ve ortaokulu başarılı bir şekilde tamamlayan Büte, eğitiminin yanı sıra ilimizin en gözde ilahi grubunda da yer alıyordu. 2008 yılında başına gelen talihsiz bir kaza ile yatağa mahkûm kalan Büte, tek hayalinin okuyup çok güzel yerlere adım atmak olduğunu, ama hiçbir şeyin istediği, düşündüğü gibi olmadığını belirtti. Yaşadığı kaza sonrası Büte, konuşamaz durumda olduğu gibi tekerlekli sandalyeye de mahkûm kaldı. 2008 yılında geçirdiği kaza ile yatağa mahkûm kalan Büte, hastalığının ikinci yılında şiirler ile tanıştı. Büte, yatağında elinde bulundurduğu cep telefonu ile yüreğinde yanan ateşi, içinde kopan fırtınaları, mısralara dökmeye başladı. Uzun zamandır cep telefonu ile şiir aşkını dile getiren Büte, yazdığı şiirlerini “Benim Dünyam” adlı kitapta bir araya getirdi. Büte´nin yazmış olduğu şiirler, ilimizde bulunan bir matbaada kitap haline getirildi. Büte´nin şiirlerinin yer aldığı kitaptan 300 tane baskı yapıldı. Baskısı yapılan kitaplar, 26 yaşında olan Süleyman Büte´ye teslim edildi. Büte´nin şiirlerinin yer aldığı kitap, sevenleri tarafından alınmaya başlandı. Büte´nin şiir kitabını okuduklarını belirten yakınları, Büte´nin şiir kitabını çok beğendiklerini ifade ettiler. İlk şiir kitabını çıkarmayı başaran Büte, ikinci kitabı içinde çalışmalarının sürdüğünü vurguladı. Kardeşinde ilk hastalığından bu tarafta hem fiziksel olarak, hem de akıl sağlığı olarak çok iyi gelişmelerin olduğunu dile getiren Süleyman Büte´nin ağabeyi Serkan Büte, bu şekilde olan hastaların yüzde 80´inin psikolojikmen bitmiş durumda olduklarını dile getirdi. Kardeşi Süleyman´ın şiirlere kendini odakladığını ve geceleri herkesin uyuduğu zaman şiir yazmaya çalıştığını anlatan Serkan Büte, kardeşinin yapmış olduğu çalışmalar sonunda da, kendi çapında başarıya ulaştığını düşündüklerini belirtti. Süleyman Büte´nin ağabeyi Serkan Büte: “Kardeşim 1990 yılında Muş Merkezde doğdu. Orta öğretimini de Muş´ta tamamladı. Başarılı bir öğrenciydi. 2008 yılında geçirdiği kaza ile yatağa bağlı kaldı. O günden önce, şiir ile pek fazla ilgili yoktu. Geçirmiş olduğu kazadan sonra kendisini şiire odakladı. Kendi çapında çalışmalar yapmaya başladı. Hastalığının ikinci yılından sonra, şiir sevdası kardeşimde yeşerdi. Kardeşim, hasta olmadan önce gerçekten yani çok başarılıydı. Hem okulunda hem de aile içerisinde çok başarılıydı. Ne yazık ki kader, 2008 yılında bir kaza sonucu kardeşimin yatağa bağlı kalmasına sebep oldu. Çok şükür, ilk hastalığından bu tarafta kardeşimde hem fiziksel olarak, hem de akıl sağlığı olarak çok iyi gelişmeler var. Bu şekilde olan hastaların yüzde 80´i psikolojikmen bitmiş durumdalar. Kardeşim, bu konuda kendini hiç bırakmadı. Şiirlere kendini odakladı. Geceleri herkesin uyuduğu zaman kardeşim şiir yazmaya çalışıyordu. Yapmış olduğu çalışmalar sonunda da, kendi çapında başarıya ulaştığını biz düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“HERKES ŞİİR YAZAMAZ”

 

Ağabey Büte konuşmasının devamında, herkesin şiir yazamadığını ve geçirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı böyle bir hayata mahkûm olan insanın yazması da çok doğal olmadığını belirtti. Büte: “Herkes şiir yazamaz, hele ki de geçirmiş olduğu rahatsızlıktan dolayı böyle bir hayata mahkûm olan insanın yazması da çok doğal değildir. Kardeşim bu konuda takdirlik bir hareket gösterdi” dedi. Kardeşi Süleyman´ın kardeşim, ikinci ve üçüncü kitabını da çıkarmaya devam edeceğini açıklayan Ağabey Büte: “Kardeşim şiirler yazıyor ve ilk kitabını çıkardı. İnşallah kardeşim, ikinci ve üçüncü kitabını da çıkarmaya devam edecek. Kardeşimin böyle olması onu hayata küstürmedi. Daha çok onu hayata bağladı. Mücadelesini her türlü yönde devam ettiriyor. Kardeşimin bu yapmış olduğu davranış, onun gibi bütün hastalara örnek olur. İnşallah onun gibi hastalar da ve kardeşim de biran önce hayatına kavuşur. Kardeşimin ilk kitabından 300 adet basıldı. Basılan kitap 100 sayfalık bir kitaptır. Sıkıntılardan dolayı ilk kitabını fazla düzenleyemedik. İkinci kitabında inşallah daha güzel şeyler yapacak kardeşim, biz çok güzel şeyler bekliyoruz” diye konuştu. Süleyman´ın Elif adında olan küçük yeğenine de bir şiir yazdığını açıklayan Ağabey Büte: “Ayrıca, kardeşimin iki üç aylık Elif adında bir yeğeni var. Elif yeğenine hitaben bir şiir yazdı. Kardeşim herkese faydalı olmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor” sözlerini kullandı.

 

“SÜLEYMAN BİZİ SIKAN HASTA DEĞİL”

 

Çok mutlu olduklarını dile getiren Süleyman´ın annesi Sevda Büte ise, Süleyman´ın hastalığından şikâyetçi olmadıklarını ve Süleyman´ın kendilerini sıkan bir hasta olmadığını vurguladı. Anne Büte: “Gerçekten çok mutluyuz. Hastalıkta Allahtan. Yine de hiç şikâyetçi değiliz. Çünkü Süleyman bizi sıkan hasta değil. Kendisi çok inançlı ve her şeyin bilincinde. Hastalığında Allah´tan olduğunu biliyor. Mesela ben ona bir bardak su verdiğim zaman, hemen elimi tutup elimi öpüyor. Bizleri mutlu etmeyi de biliyor. Tabi biz onun bu haline üzülüyoruz ama elden bir şey gelmiyor” şeklinde konuştu. Yüzden fazla şiirini bir arada topladığı “Benim Dünyam” adlı şiir kitabının arka kapağında hayatını dile getiren Süleyman: “13 Eylül 1990 yılında Muş´ta dünyaya geldim. İlk ve ortaokulu başarılı bir şekilde bitirdim. Hem okul okuyordum hem de Muş´un en gözde ilahi grubunda çalışıyordum. Tek hayalim okuyup çok güzel yerlere adım atmaktı, ama hiçbir şey istediğim, düşündüğüm gibi olmadı. Her şey bir anda yarım kaldı. 2008 yılında talihsiz bir kazayla yatağa mahkûm kaldım.  Şiirler ile tanışmam hastalığımın ikinci yılında başladı. Yüreğimde yanan ateşi, içimde kopan fırtınaları mısralara dökmeye başladım. Azda olsa yazdığım şiirlerim beni hayata bağladı” sözlerini kullandı.