YERLİ LEZZETLER TEZGÂHTAKİ YERİNİ ALDI

İlimizin yerli ürünleri tezgâhları süslemeye başladı. Güney ve batı illerine göre ürünlerinde daha geç hasada başlayan ilimiz üreticileri ilk ürün hasadını yaptı. Lezzetinde fark yaratan yerli ürünler vatandaş tarafından da rağbet görüyor. Muşlu üreticiler, tarlalara ektiği kavunlarını yetiştirdi ve ilk ürünlerini piyasaya çıkardılar. Her yıl bu aylarda Muş-Bingöl ve Erzurum Karayolu kenarında tezgâh kurup kavun ve karpuz satan üreticilerinden Serhat Akay, bu yıl tahtadan yaptığı iki katlı kapalı tezgâhta kavun ve karpuzlarını satıyor. Gerçek lezzeti tatmak isteyen vatandaşın yerli kavuna yönelmesini isteyen Akay, yetiştirdiği yerli organik kavunun kilosunu 2 TL, yerli karpuzun kilosunu da 1 TL´den sattıklarını söyledi. Murat Köprüsü Mevkii´nde kavun ve karpuz üreticilerinden Serhat Akay: “Kavun ve karpuz hasadı yeni başladı,  kavun ve karpuzlarımız bölgenin en iyileri hatta birkaç gün sonra Türkiye´nin birçok iline buradan karpuz gönderiyoruz. Muş´un kavunu piyasaya çıktığından bu yana halk, manavda 2.5 TL´ye kadar yükselen kavuna pek rağbet etmiyor. Fiyatı daha ucuz, lezzetli ve taze olan kavunu tercih ediyor. Şu anda kendi yetiştirdiğimiz yerli organik kavunun kilosunu 2 TL, yerli karpuzun kilosunu da 1 TL´den satıyoruz. Satışlarımız birkaç gündür başladı, Allah´a şükürler olsun satışlarımız şuana kadar çok iyi gitti” dedi.

“Günde Yaklaşık 150 İla 200 Kilo Arasında Kavun ve Karpuz Satıyoruz”

Erzurum Karayolu yol ayrımında tahtadan yaptığı iki katlı tezgâhta ürünlerini satan Akay, Bu yıl Şenova Köyü´nde 30 dönüm alana yerli kavun ve karpuz ekimi yaptığını kaydetti. Günde yaklaşık 150 ila 200 kilo arasında kavun ve karpuz sattığını ifade eden Akay, bu mevsimde bu işi yaparak para kazandıklarını söyledi. Akay, şunları aktardı: “Dileriz bu fiyatlar daha fazla düşmez, biz çiftçiler de para kazanırız. Gerçek lezzeti tatmak isteyen vatandaş yerli kavuna yönelsin. Çünkü Muş´un kavununun beğenilmesinin en büyük sebeplerinden birisi ise çok tatlı olmasıdır. Bu yüzden vatandaşlarımız çok alıyor. Köyümüzün yakınlarında olan tarlamda yetiştirdiğim kavun ve karpuzları Muş- Bingöl ve Erzurum Karayolu yol ayrımında tahtadan yaptığım iki katlı tezgahta  satıyorum. Burada gelip geçen özel araçlar olsun, kamyonlar olsun, köy minibüsleri olsun burada durup kavun ve karpuzlarını alıyorlar.  Gördüğünüz gibi bu alan sanki meyve pazarı gibi ne ararsan var. Bizlerde bu mevsimde bu işi yaparak para kazanıyoruz. Günde yaklaşık 150 ila 200 kilo arasında kavun bir o karda da karpuz satıyorum. Bu sıcaklığın altında ekmek paramızı çıkartıyoruz. Zor bir iş ama yapacak başka bir iş yok. Biz bu yıl 30 dönüm alanda kavun ve karpuz ekimi yaptık. Yaklaşık 100 bin ton ürün bekliyoruz.  Yıllık kazancımız yaklaşık 100 ila 150 bin TL arasında değişmekte ama kazancımızın yarısından fazlası masraflara gidiyor. Ama yine de şükürler olsun ki ekmek paramızı kazanıyoruz ve alın terimizin karşılığını alıyoruz” şeklinde konuştu.

“Muş Kavununu Alıp Tadına Bakmalarını Tavsiye Ederim”

Murat köprüsünde kavun ve karpuz alan Ömer Rençber ise Yerli kavun ve karpuzların tadının çok lezzetli olduğunu söyledi. Her yıl bu mevsimde Muş- Bingöl ve Erzurum yol ayrımında tezgâhlarını kuran üreticilerden yerli kavun karpuz aldığını söyleyen Rençber: “İşim nedeniyle her gün Muş merkeze geliyorum. Köye giderken yol üstü olduğu için neredeyse meyve ve sebzelerimin tamamını buradan alıyorum. Domatesinden biberine kadar her şey burada var. Üstelik yeni ve taze olan Muş kavunu da bugünlerde üreticiler tarafından burada satılmakta. Her yıl bu mevsimde Muş- Bingöl ve Erzurum yol ayrımında tezgâhlarını kuran üreticiler bu yılda traktör römorklarına dizdikleri kavun ve karpuzları satışa çıkardılar. Üreticiler, hem ekmeklerini kazanıyorlar hem de bizim gibi yolda geçenlere de ürettiklerini satarak hizmet etmiş oluyorlar. Günlük 20 kiloya yakın Muş kavunu alıyorum. Gerçekten diğer illerdeki kavunların tadına benzemiyor. Çok tatlıdırlar. Üstelik manavda satılan kavunlara göre de kilo olarak da ucuz. Yolu burada geçenlere tavsiyem mutlaka Muş kavununu alıp tadına bakmalarını tavsiye ederim” ifadelerine yer verdi.